Više od 800 pripadnika OSBiH na vježbi ‘Kombinovani napor 22’ (VIDEO)

Vijesti 13. sep 202214:23 0 komentara

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), deklarisane za buduće međunarodne operacije, sudjelovat će u realizaciji vježbe "Kombinovani napor 22" na vojnom poligonu "Manjača" od 19. do 23. septembra, a radi ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (NEL-2).

Najavljujući realizaciju ove vježbe, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić izrazio je očekivanje da će pripadnici BGLP-a biti na visini zadataka i uspješno okončati finalnu fazu ocjenjivanja (NEL-2).

Istaknuo je, istovremeno, kako će BiH na taj način dobiti dosad najveću vojnu formaciju, koja će ući u NATO bazen zajedničkih snaga za mirovne operacije, kao i za učešće u NATO vježbama.

– OSBiH će tako nastaviti stajati ‘rame uz rame’ s najrazvijenijim vojskama svijeta, spremnim za djelovanje u svrhu mira, bilo gdje u svijetu – kazao je Podžić danas na pres-konferenciji povodom predstavljanja spomenute vježbe, koja je u funkciji daljnjeg unapređenja interoperabilnosti i spremnosti za djelovanje OSBiH u skladu s NATO standardima i procedurama.

U osvrtu na značaj vježbe ‘Kombinovani napor 22’, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je ocijenio kako se radi o najznačajnijem događaju na planu obuke OSBiH u 2022. godini.

Podcrtao je kako NATO program ocjenjivanja operativnih sposobnosti predstavlja praktičan alat, koji je usvojen na Samitu NATO-a 1999. godine, a s prioritetnim ciljem podizanja stepena interoperabilnosti i usklađivanja aktivnosti između članica NATO-saveza i partnera.

General Mašović je napomenuo da su OSBiH spremne za završno NEL-2 ocjenjivanje te da su, iako djeluju u teškim finansijskim uvjetima, još jednom demonstrirale odlučnost da izrastu u respektabilnu oružanu silu koja djeluje u interesu države i svih njenih građana.

Pritom želim posebno naglasiti da, iako nismo najopremljeniji u odnosu na članice NATO-saveza, naše OS imaju ono što je najbitnije – veoma kvalitetan i profesionalan vojnički, podoficirski i oficirski kadar – kazao je Mašović, izražavajući očekivanje da će OSBiH ubuduće djelovati u drugačijem budžetskom okviru, koji će omogućiti njihovu modernizaciju i praćenje svjetskih trendova.

Komandant Operativne komande OSBiH generalmajor Radovan Ilić je, istim povodom, kazao kako su u međuvremenu poduzete sve potrebne mjere da se otklone nedostaci koji su evidentirani tokom ranijeg ocjenjivanja (SEL-2).

Dodao je kako je, između ostalog, unaprijeđen i stepen opremljenosti, te da je Operativna komanda poduzela sve neophodne korake na planu pripreme za spomenutu vježbu.

– Uz uvjerenje da će sve proteći bezbjedno i u skladu s planom, general Ilić je naveo kako će ocjenjivači iz NATO-a i zemalja koje su u programu “Partnerstvo za mir” dati konačnu ocjenu.

Zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Ivica Jerkić, koji je i u ulozi glavnog planera spomenute vježbe, istaknuo je kako su sve pripremne aktivnosti okončane, podsjećajući na brojne prednosti koje nudi NATO koncept operativnih sposobnosti.

– Niti jedna zemlja nije deklarirala ovoliku postrojbu (BGLP), a trenutno 20 zemalja je uključeno u ovaj program – kazao je general Jerkić, ocijeniviši kako je ključni benefit spomenutog programa to što OSBiH imaju pristup svim doktrinarnim i standardnim operativnim NATO procedurama.

Jerkić nadalje navodi kako ovaj program nudi mogućnost da oficiri i podoficiri OSBiH mogu biti postavljeni u NATO štabovima i komandama, te da pripadnici BGLP-a mogu sudjelovati u različitim NATO vežbama.

Posebno značajnim ocijenio je činjenicu da se kroz spomenuti NATO program, koji predstavlja viši nivo saradnje sa Savezom, intenzivira saradnja s partnerskim zemljama, uključujući razmjenu iskustava, mogućnost zajedničkog nastupa i sudjelovanja bh. ocjenjivača na vježbama drugih zemalja.

Kako je na pres-konferenciji rečeno, 21. septembra će na poligonu Manjača biti upriličen dan za posjetioce/goste koji će biti u prilici uvjeriti se u profesionalnost, obučenost, umješnost i spremnost pripadnika OSBiH da odgovore najvišim zahtjevima u skladu s NATO konceptom operativnih sposobosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!