Više od pola bh. stanovnika na rubu siromaštva, hljeb poskupio drugi put

Vijesti 22. nov 202219:17 0 komentara
N1

Prema procjenama Ujedinjenih naroda više od polovine stanovništva u Bosni i Hercegovini je na rubu siromaštva, 15 % ispod te granice. Novi udar na džep građana koji jedva preživljavaju ekonomsku krizu i inflaciiju je drugo poskupljenje narodnog hljeba ove godine.

Kožljak Alija ima 73 godine i danas je stajao u redu za humanitarnu pomoć. Od penzije može kupiti samo lijekove.

“Drago mi je što ljudi hoće nas pomoći, to je nešto veliko. Ja imam epilepsiju infarkt moždani, eto kakva nam je komisija nisam dobio ni tuđu njegu pomoć ni pratioca. Padam lopovi mi penziju izvuku. Kome da se obratim, kako ću ja kada dođem sebi kako ću ja reći vi izvukli penziju, nadam se da me razumijete teško govorim. Kako neće značiti ja sam bio kuhar znam svašta skuhati”, kaže Alija za N1.

Težak život i nedaće natjerale su Nefu Durić u 86-oj godini da pomoć traži od dobrih ljudi.

“Ako odeš na čaršiju, pa ovako negdje po čaršiji kad je ramazan i kad je Bajram neko ti vitre dane.Je li se država dovoljno pobrinula za vas? Nije vala ništa, za me nije ništa, nikad mi nošta, predavala za socijalnu pomoć, predavala za redovnu, svuđe, svuđe”, kaže Nefa Durić.

U redu za humanitarnu pomoć Muslimanske svjetske lige i nezaposleni kojih prema zadnjoj statistici u Federaciji ima više od 270.000 hiljada.

“Mnogo naroda ima nezaposlenih kad dođeš tražiš poso posla nema, traže školu”
“Od danas nam je i hljeb skuplji kako ćemo ovu inflaciju preživjeti?”
“Imali nemali mi ga moramo kupiti, mora da se boriš, mora da preživiš, porodicu da odhraniš. Težak život”, kažu građani za N1.

Koji će u narednom periodu biti još teži. Polubijeli i narodni hljeb od 400 grama koji se najčešće kupuje od danas košta 1,70 KM, što je povećanje od 20 feninga po vekni i to drugi put ove godine.

Nadležni zabavljeni pregovorima oko vlasti još uvijek za najugroženije kategorije nisu pronašli dostojanstveniji način pomoći od stajanja u redu za paket.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!