Višković: Laboratorija iz Beograda uzela uzorke kiseonika iz UKC RS

Vijesti 28. sep 202111:03 > 11:11 8 komentara
N1

Referentna laboratorija iz Beograda uzela je uzorke kiseonika iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske jutros u osam sati, a nalazi bi trebali biti poznati tokom dana, rekao je premijer RS Radovan Višković odgovarajući na pitanja poslanika u NSRS.

“Tokom dan tada će biti saopšteni svi relevantni pokazatelji građanima RS. Vlada RS ne može se baviti špekulacijama i poluistinama. Ne možete očekivati da predsjednik vlade izađe i da govori o nečemu za šta nema validan dokument”, rekao je Višković.

Dodao je kako nije tačna informacija da je Vlada RS jučer zasjedala sedam sati, već da je zasjedala sat vremena. Komentirajući to što je saopćenje za javnost izašlo kasno, kazao je kako to nije posao predsjednika.

Naveo je kako prilikom nabavke kiseonika u tenderu piše samo riječ kiseonik i pominje se čistoća od 99,5 odsto, što je čistoća za medicinski kiseonik.

“Ako meni ne vjerujete, morate vjerovati direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku koji je izdao rješenje Firmi `TNT tehnogas` za stavljanje lijeka u promet”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u rješenju, koje je potpisao Zolak, piše da se medicinski gas čija je čistoća 99,5 odsto primjenjuje kao lijek u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog karaktera. On je naveo da je problem nastao 2018. godine, kada je “Zolak pokušao da nametne novi pravilnik za proizvodnju medicinskog kiseonika”.

Podsjetimo, jučer je održaan 4. tematska sjednica Vlade RS. Zadužili su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i JZU Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske, u roku od 48 časova od donošenja ovog zaključka, obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u ovoj ustanovi.

Zadužuju se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske da o izvršenoj kontroli kvaliteta obavijeste Vladu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare