Višković o stopiranim projektima: Gradiška ima problem sa gradnjom kolektora

Vijesti 19. apr 202211:51 5 komentara
N1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da nije doveden u pitanje nijedan projekt koji je dogovoren sa nivoa Republike Srpske sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetskom bankom, ali jesu određeni pojedinačni projekti, uglavnom lokalnih zajednica.

Višković je dodao da je prije nekoliko dana razgovarao sa predstavnicima ovih banaka koji su izrazili određenu rezervu samo kada je riječ o grant sredstvima, navodeći da je potrebno postići političku stabilnost u Bosni i Hercegovini.

On je pojasnio da kada je riječ o ovakvim projektima nije moguće odvojiti jedan od drugog entiteta, jer je za svaki projekt potrebna saglasnost institucija sa nivoa BiH, odnosno da bi zastoj u finansiranju jednog značio zastoj u finansiranju drugog projekta.

“Ja treba da dam saglasnost za projekt autoputa koji se radi prema Pločama, a isto tako premijer Federacije BiH Fadil Novalić treba dati saglasnost na projekt Koridor Vc kroz Republiku Srpsku. Ako nema te saglasnosti, nema ni projekta za Ploče, ni Koridora Vc kroz Republiku Srpsku. Smatram da nismo i da nećemo doći u tu fazu”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su dovedeni u pitanje pojedinačni projekti, prije svega lokalnih zajednica, dogovoreni sa institucijama iz EU, kao što je projekt grada Gradiška koji se odnosi na otpadne vode. Naglašeno je da imaju problem sa gradnjom kolektora.

Govoreći o projektu izgradnje vjetroparka “Hrgud”, premijer Republike Srpske je rekao da će Vlada tražiti od koncesionara da se izjasni da li prekida koncesioni ugovor ili ne.

“Volio bih da odustanu. Dat ćemo im određeni rok do kada treba da se izjasne. Imamo dovoljno interesovanja za izgradnju tih kapaciteta, tako da nam to odustajanje ne pravi bilo kakvu pometnju”, naglasio je Višković.

Kada je riječ o posjeti Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH Banjaluci sljedeće sedmice, premijer Republike Srpske je rekao da iz OHR-a nije bilo poziva za eventualni sastanak.

“Prije 10 – 20 dana bio je poziv iz OHR-a za sastanak sa Schmidtom. U tom momentu nisam bio u Banjaluci i nije bilo prilike da dođe do takvog sastanka”, rekao je Višković.

Višković je ponovo negirao status i priznanje Christiana Schmodta naglasivši “da će mu se biti drago sastati s njim kada on bude visoki predstavnik”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare