Višković: Osnovali smo Agenciju za lijekove RS i realizovat ćemo svoje akte

Vijesti 29. jun 202214:39 > 14:44 7 komentara
N1 (Radovan Višković)

Republika Srpska je krenula u osnivanje vlastite agencije za lijekove nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u jeku pandemije virusa korona zabranila upotrebu kiseonika u zdravstvenom sektoru RS, što je bio atak na zdravlje građana, rekao je premijer RS Radovan Višković.

“Nismo mogli dozvoliti ono što je tada uradila agencija na nivou BiH i zato smo osnovali svoju. I ići ćemo dalje u realizaciju svih naših akata na tom planu, svidjelo se to nekome ili ne”– rekao je Višković komentarišući zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferovića Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i dopunu Zakona o republičkoj upravi RS.

Pojasnio je da je potez Agencije za lijekove BiH bio usmjeren na zdravlje ovdašnjih pacijenata, iako je kasnije dokazano da je kiseonik apsolutno ispravan.

“Dok sam na ovoj poziciji nikada neću dozvoliti da bilo koja institucija sa nivoa vlasti BiH učini nešto loše prema RS a pogotovo prema pacijentima koji su se upravo zahvaljujući tom kiseoniku liječili od virusa. A pokazali smo i dokazali da je taj kiseonik koji je korišten u zdravstvenom sektoru RS boljeg kvaliteta nego ono što se zvalo `medicinski` kiseonik” – rekao je Višković.

On je zaključio da je potez zabrane bio “planirani zločin” prema građanima RS prije svega ljudima kojima je taj kiseonik značio život.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare