Višković: Sa Srbijom dogovoreni projekti HE, autoput, identični udžbenici…

Vijesti 17. maj 202112:40 > 12:41 2 komentara
Radovan višković
N1

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, kazao je kako su na današnjoj sjednici vlada RS i Srbije dogovoreni infrastrukturni projekti u vrijednosti od 1,6 milijardi KM. Namjeravaju realizovati projekte izgradnje hidroelektrana na Drini, autputa Sremska Rača - Bijeljina, aerodrom Trebinje... Tu su i zajednički obrazovni programi Republike Srpske i Srbije.

Višković jek kazao kako u 2020. godini nisu održali sjednicu zbog pandemije, ali su aktivnosti održavane i saradnja nije prekidana.

“Sve i jedno resorno ministarstvo RS i Republike Srbije ima kao nikada od sada saradnju. Konstatovali smo da je prethodnih 10 sjednica u 10 godina dovelo do danas. To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade RS i Vlade Srbije koji će se ogledati u preko milijardu i 600 miliona KM. Danas ćemo položiti kamen temeljac za HES Gornja Drina, tu su tri hidroelektrane i investicije preko 1,1 milijardu KM. Razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u izgradnju puta do Sremske Rače do Bijeljine i Srbija će to pomoći sa 100 miliona eura. Aerodrom Trebinje je također investicija preko 100 miliona eura i značajan jer kompletnu Hercegovinu koju treba približiti i Banjaluci i Beogradu. Da Hercegovina ima puno brži razvoj”, rekao je Višković.

Identični nastavni planovi i udžbenici

Istakao je kako je značajno i to što će zajedni graditi “mjesto stradnja srpskog naroda u Gradini Jasenovac”. Planirano je i da Srbija i RS imaju identične nastavne planove i programe i udžbenike iz nacionalne grupe predmeta.

“Cilj je da naš obrazovni sistem u Srbiji i RS približimo što je moguće više. Očekujemo konačno, da se i most Bratoljub u Bratuncu stavi u funkciju. Kao što vam je poznato, Srbija iz vlastitih sredstava izgradila most prije dvije godine, ali institucijam BiH je trebalo više od dvije godine da sagrade GP. Prema posljednjim informacijama to će biti do juna i julu-augustu bi se trebao otvoriti”, rekao je Višković.

Planirana je i zajednička izgradnja IT kampova, pametnih gradova do projekata iz zdravstvene zaštite.

Zahvalnost građanima Srbije na pomoći BiH

Višković je na kraju uputio riječi zahvale Srbiji, Vladi, građanima i predsjedniku Srbije za pomoć Bosni i Hercegovini tokom pandemije koronavirusa.

“Jaka Srbija u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu je garant da i RS može brže i bolje da se kreće i razvija”, rekao Višković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare