Višković u “klinču” s novinarom N1 zbog najniže plate

Vijesti 20. sep 202213:19 2 komentara
N1

Radovan Višković, premijer Republike Srpske govorio je danas o najnižoj plati u ovom entitetu, konstatujući kako će najniža plata u susjednoj Srbiji biti 630 KM od januara, a ona je u RS već 650 KM.

“I nije 650 KM, tu se pravi greška. U javnom sektoru povećanje koje je bilo prvog augusta, onih 100 KM koji je preračunat na koeficijente, nema niko u javnom sektoru ispod 750 KM. U realnom sektoru na tu najnižu platu od 650 KM, uključen je minuli rad i topli obrok. Skoro da nemate nikoga u realnom sektoru ko prima platu ispod 800 KM. Zakonska obaveza najniže plate nije na vladi, nego na poslodavcima i sindikatu. Neka se oni dogovore da je najniža plata 1.000 eura ili KM, to će biti prihvatljivo Vladi RS. Onda se sve vrijeme ta nemogućnost dogovora prebacuje na Vladu i premijera. Rekao sam i gospodinu Triviću i gospođi Mišić, dogovorite se. Ali očito da zadnjih nekoliko situacija, Vlada donosi odluku o najnižoj plati i mi ćemo u narednom periodu donositi, zato što iz nekoga razloga oni se ne mogu ili ne žele da dogovore i onda prebace odgovornost na vladu”, naveo je Višković.

Višković se pohvalio kako je najniža plata u Republici Srpskoj duplo veća nego u Federaciji Bosne i Hercegovine, što ne stoji činjeničnom stanju, jer je najniža plata u Federaciji BiH iznosila prošlog mjeseca 543 KM, što je 100 KM manje u odnosu na RS, ali je poručio kako se to ne bi smjelo dešavati.

“Je li mi to živimo na dva kontinenta. Je li ne živimo u jednoj državi? Znači, nije realno očeklivati da u jednom dijelu jedne te iste države imate dva puta veću najnižu platu, što je trenutno u RS. I vidim da se nisu pretjerano oznojili ni premijeri ni sindikati tamo. Imali smo ove godine dva puta povećanje najniže plate. Za Novu godinu i 1. maja, pa ne može se povećavati najniža plata ili bilo koja svakih mjesec dana”, konstatuje Višković.

Na zapažanje iz Viškovićevog izlaganja, novinar N1 televizije Mladen Vujinović je pitao premijera RS, da li zbog toga neće biti povećanja plate u RS, jer Federacija BiH to ne radi, Višković kaže:

“Ja ne znam šta ti slušaš i znam da želim uvijek da okreneš na svoju vodenicu, to nije tačno. Ja govorim o privrednom ambijentu u jednoj zemlji. BiH je privredno i finansijski jedan prostor i valjda bi bilo normalno da vladaju isti aršini. Ono što mi trenutno imamo, na vašu žalost, a na moju sreću, je dva puta bolje u RS, nego u Federaciji. Bez obzira na to što je tvoja televizija sa te strane i sigurno da bi i ti i mnogi ljudi u Federaciji voljeli da to bude kao u RS, ali bi i vi imali benefite od toga. Ti primaš platu od poslodavca sa druge strane, prema tome meni je jasno gdje ti živiš, a ko ti je poslodavac. I ja nemam ništa protiv i tvog poslodavca i tebe”.

Zaključuje da kao predsjednik Vlade na kraju mandata ne bi volio da ima sukobe sa novinarima o poručio našem novinaru da je “dobrodošao, jer ima sve benefite u RS i ni na koji način nije ugrožen”.

Podsjetimo, N1 je međunarodna medijska kompanija sa sjedištem u Luxembourgu i produkcionim centrima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. N1 je dio United Group, vodeće medijske i telekomunikacione grupacije u jugoistočnoj Evropi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare