Visoki dužnosnik NATO-a o sigurnosti u BiH: Rizik ometanja veći, ali spremni smo

Vijesti 18. maj 202213:28 > 20. maj 2022 10:20 2 komentara

Javier Colomina, zamjenik pomoćnika glavnog tajnika NATO-a boravi u službenom posjetu BiH, a u ekskluzivnom intervjuu za N1 govorio je o sigurnosnim prijetnjama za BiH i Gruziju, o prijetnjama ruskog ambasadora, te najavama Milorada Dodika o formiranju Vojske Republike Srpske.

S visokim dužnosnikom Alijanse razgovarao je Boris Brezo.

N1: Imate li sada jasniju sliku o situaciju u BiH? Trebamo li biti zabrinuti kada je riječ o sigurnosti?

Javier Colomina: Poduzeli smo neke korake po pitanju suradnje. Ruski rat u Ukrajini je promijenio sigurnosno okruženje. Rizik ometanja je veći nego što je bio. Tako da smo odlučili da povećamo stepen suradnje da bi BiH bila otpornija, jer smo odlučili to isto i sa drugim partnerima. Bio sam i u Gruziji, i tamo sa razgovarao sa vlastima. Ne mislim da je BiH izložena prijetnji u Europi. Postoje određeni nivo sigurnosne nestabilnosti. NATO je spreman.

N1: Susreli ste se sa predsjedateljem Predsjedništva Džaferovićem. Zašto ne sa Dodikom?

Javier Colomina: Ovdje sam samo jedan dan, tako da smo imali samo nekoliko sastanaka. Htjeli smo više. Trenutni predsjedatelj je Džaferović, tako da sam se sreo s njim. Drago bi mi bilo da narednog puta sretnem gospodina Dodika.

N1: Nema nikakvih problema sa Dodikom?

Javier Colomina: Ne, apsolutno!

N1: Trebamo li biti zabrinuti nakon što je ruski ambasador izjavio kako će Rusije poduzeti mjere ako BiH postane članica NATO-a?

Javier Colomina: Vjerujemo da postoji veći rizik od uplitanja Rusije u nekim zemljama. To je Gurizija, to je Bosna i Hercegovina. Čuo sa izjave ruskog ambasadora. Ja sam to čuo, pratim to zabrinutošću. Ali, to su izjave diplomata.

Što je Colomina rekao o najavama formiranja Vojske RS, treba li BiH postati članica NATO-a, o eventualnom ruskom vetu na produženje EUFOR-a i slanju NATO trupa te je li kosovsko članstvo u Alijansi uopće na stolu, pogledajte ispod u kompletnom intervjuu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare