Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio VSTV

Vijesti 04. feb 202216:36 0 komentara
OHR

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, gdje se sastao sa predsjednikom Vijeća Halilom Lagumdžijom, potpredsjednicama Biljanom Simeunović i Sanelom Gorušanović Butigan, članom Predsjedništva VSTV-a Saninom Bogunićem, kao i direktorom Sekretarijata Admirom Suljagićem i zamjenikom direktora Hajrom Poskovićem, kako bi naglasio značaj VSTV-a BiH za razvoj nezavisnog i profesionalnog pravosuđa u BiH.

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće, zajedno sa Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, predstavlja kamen temeljac za razvoj profesionalnog i nezavisnog pravosuđa u BiH. Jedinstveno, zajedničko vijeće za BiH je neophodno za osiguranje jedinstvenog pravnog prostora u BiH koji se rukovodi principima vladavine prava”, rekao je visoki predstavnik.

„Želio bih istaći kako je važno da VSTV pokaže svoju snažnu opredijeljenost za sprječavanje korupcije u pravosuđu, prije svega u samom VSTV-u. Ovo obuhvata i provođenje pravila kako bi se osigurali najviši standardi u pogledu integriteta članova Vijeća, sudija i tužilaca, uključujući i standarde u oblasti sprječavanja sukoba interesa ili drugih neprikladnih uticaja. VSTV i pravosuđe moraju biti institucije u koje građani imaju apsolutno povjerenje. Pozivam sve da podrže ovu suštinsku komponentu ravnoteže između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u demokratiji ”, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!