Vitamini za penzionere – hitna nabavka i to od dobrog poznanika

Vijesti 05. apr 202120:17 0 komentara

Vitaminski paketi koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić namijenio penzionerima koštaju 9,4 miliona eura. Nabavka ministarstva zdravlja označena je kao hitna, zbog čega je sprovedena bez javnog poziva ili tendera. Vitamini koji stižu u vrećici sa grbom Srbije kupljeni su od firme Goodwill Pharma iz Subotice u većinskom vlasništvu istoimene kompanije iz Mađarske. Direktor firme je Zoltan Tamaš blizak prijatelj Vučića.

Hitni vitamini stižu na adrese penzionera kao poklon države, a najstarijim sugrađanima vitamine je prepisao lično Vučić.

„Mineral cink, vitamin D3 i C vitamin, svi dobri, i vitamini i minerali za jačanje imunoloških funkcija, jačanje vašeg organizma – to je još jedan mali poklon države“, naveo je Vučić.

Građani Srbije ovaj mali poklon platiće više od milijardu dinara. Novac je hitno otišao firmi čiji je direktor predsjednikov dobar poznanik Zoltan Tamaš. Hitne nabavke sprovode se kada nešto ne može da se predvidi, objašnjavaju u Transparentnosti.

„Tako da u ovom konkretnom slučaju mislim da zakonski uslovi nisu bili ispunjeni na valjan način, zato što je očigledno da je potreba za vitaminima mogla biti prepoznata i ranije, jer pandemija traje godinu dana. Poznato je blagotvorno dejstvo vitamina za sve pa i za starije, riječ je o nabavci koja je sasvim sigurno mogla da bude unijeta u redovne planove i da bude realizovana kroz otvoren proces javne nabavke koji bi bio oglašen svima i svima dostupan“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Ministarstvo zdravlja Srbije Zlatibor Lončar saopštava da se sproveo postupak javne nabavke vitaminskih paketa u skladu sa Zakona o javnim nabavkama.

„Uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno „četvrtog talasa“ epidemije u našoj zemlji, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita osoba starijih od 65 godina“, naveo je Lončar.

Bilo je važno da se za najmanje novca nabavi najviše vitamina, objašnjava premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Ovo je relativno mala zemlja, svi se znaju, dakle, generalno kada ljudi krenu da izvlače te pobočne veze, svakako svako meže da se poveže sa svakim u Republici Srbiji“, navela je predsjednica Vlade.

Veza Zoltana Tamaša i Aleksandra Vučića poznata je od ranije, srbijanski predsjednik je obilazio kompaniju Goodwill Pharm, a i od Tamaša je za Novu godinu, kako je sam rekao, dobio najoriginalniji poklon.

Funkcionerka Stranke slobode i pravde Marinika Tepić prva je posumnjala da se proces nabavki vitamina ne sprovodi zakonskim već prijateljskim putem.

„Zoltan Tamaš je prvo „častio“ Vučića za Novu Godinu! A sada Vučić „poklanja“ penzionerima vitamine GOODWILL Pharme koju zastupa Zoltan Tamaš. Ma nemoguće da je isti. I da nema bar nekog prijatelja i brata koji se na nama ne bogati“, napisala je na Twitteru Marinika Tepić.

„Mislim da su monstruozne tvrdnje ili insinuacije da bi se neko ugrađivao u cijenu vitamina. Meni je to sumanuto i suludo“, kaže Brnabić.

U Narodnoj stranci pitaju da li je Vučić obezbijedio reciprocitet da „srbijanski farmaceutski proizvođači, preko mađarskog premijera Viktora Orbana nađu put do mađarskih penzionera“.

„Ko je platio porez na promet od 20 posto, kao i da li će biti plaćeni troškovi distribucije ili će Pošta Srbije pružiti tu uslugu besplatno“, upitao je Vladimir Kovačević iz Narodne stranke.

„Goodwill Pharma“ je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona počela je krajem 2017. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!