Vježba MUP-a RS ili provokacija?

Vijesti 22. okt 202118:52 0 komentara
N1

Na Jahorini je održana vježba policije i žandarmerije Republike Srpske. Helikopter, oklopna vozila, veliki broj policajaca bio je prisutan na olimpijskoj planini. Vježbu je nenajavljeno nadgledao i avion EUFOR-a koji je nekoliko puta nadlijetao Jahorinu. Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je kazao je da se na ovaj način pokazuju opremljenost i obučenost policije, te najavio i da će na Jahorini danas otvoriti policijsku stanicu. Vježbu MUP-a RS političari iz Federacije okarakterisali su kao provokaciju.

Specijalci MUP-a Republike Srpske u punoj borbenoj gotovosti. U Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada sprečavali su pobunjenog migranta. Istodobno, na Jahorini su spriječili teroristički napad na Olimpijski centar. Sve je nadgledao šef entitetske policije Dragan Lukač.

Potpuno neplanirano, na nebu iznad Jahorine, došlo je do bliskog susreta MUP-ova helikoptera i aviona EUFOR-a, koji je nenajavljeno pojavio i nadzirao policijsku vježbu. Zbog nepozvanog gosta, MUP je odlučio da drugi helikopter ostane prizemljen, kako bi se spriječio bilo kakav incident.

Mislim da su trebali da najave tako nešto. Mi smo najavili da će naši helikopteri biti u vazduhu. Iz tog razloga nismo digli drugi helikopter, da ne bismo napravili neku incidentnu situaciju u vazduhu. Nije bilo potrebe to da rade. Ovdje ima predstavnike EUFOR-a koji su zajedno s nama. Mi ništa ne krijemo. Sve što su mogli da vide iz vazduha, mogli su da vide i ovdje sa zemlje“, rekao je Dragan Lukač.

Iz EUFOR-a su potvrdili da su nadzirali, ali da nisu snimali policijsku vježbu.

Da, EUFOR je pratio vježbu. EUFOR prati bilo kakve aktivnosti ili lokacije unutar BiH glede svjesnosti situacije i/ ili da bi osigurali da se sigurnom okruženju ne prijeti ni na jedan način, u okviru mandata“.

Probudio se EUFOR. Njihov avion je pokazao prisustvo i spremnost NATO-a, a to ne postoji još od Jarnjinja i Brnjaka, ipak njihova odlučnost da pokažu da su prisustni i da mora njih da se računa. Ne bi oni poletjeli da vježba onakva kakva je trebala biti, i kakva je bi u normalnim društvima bila“, komentarisao je Dušan Janjić, politički analitičar.

Incidenata nije bilo, a ocjena ministra je da je vježba uspješno okončana, baš kao i u ona u Mrkonjić Gradu, usmjerena na suzbijanju sigurnosnih prijetnji usljed migrantske krize.

Postavlja se pitanje kakve su njihove namjere, pogotovo što ne znamo njihov identitet, i oni mogu predstavljati ozbiljnu sigurnosnu prijetnju“, kazao je Dalibor Ivanić, načelnik UP MUP-a RS.

Obje lokacije, na kojima su svoje vještine pokazivali pripadnici MUP-a RS, nalaze se u blizini entitetske linije, što je, uz činjenicu da se vježba održava na vrhuncu političkih tenzija, nagnalo Željka Komšića da ustvrdi kako je riječ o provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta. Optužbe odbacuje Lukač.

Apsolutno nema nikakve veze sa provokacijom, niti sa političkom situacijom“, naveo je Lukač.

Ministar Lukač je kazao da je ova vježba mnogo ranije planirana, te da je jedini cilj pokazati spremnost MUP-a RS da zaštiti sigurnost građana tog entiteta, i svih koji se nađu na teritoriji RS. Odbacio je optužbe da MUP RS planira nabaviti 1.000 pušaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!