VKBI: Ne treba ponoviti grešku omogućavanjem SNSD-u izbor četiri delegata

Vijesti 23. nov 202212:05 0 komentara
VKBI

Ne treba ponoviti grešku sa prethodnih izbora omogućavanjem SNSD-u izbor četiri delegata u Dom naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine iz NS RS poručili su iz Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

“Proteklih dana svjedočimo raznolikim, nedosljednim i kontradiktornim izjavama i javnim nastupima predstavnika političkih stranaka i izabranih zastupnika okupljenih oko „Pokreta za Državu“ koje se odnose na predstojeći proces izbora pet delegata iz Narodne Skupštine Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ne postojanje usaglašenih strateških političkih odrednica i programa u okviru Pokreta za Državu, a koji su morali biti definisani prije samih izbora, izašli su na svjetlo dana.

Polemike koje se vode u javnosti izraz su odsutnosti strateških političkih pravaca i nedvojbeno pokazuju da se opći državotvorni interes podređuje ličnim afinitetima i ambicijama. Rezultat takve politike po Bošnjački narod u entitetu RS ne može isporučiti nikave pozitivne efekte.

Kao što smo upozoravali u prethodnom izbornom ciklusu da, zbog neprihvatljive retorike ali što je još opasnije anti-deytonskog djelovanja predsjednika i cjelokupnog establišmenta SNSD-a, nije prihvatljiv izbor četiri delegata SNSD u Dom naroda PSBIH, dužni smo iznova ponoviti iste stavove i zahtjevati od zastupnika u NSRS koji se predstavljaju „bosanskim glasnicima“ da ne ponove istu grešku.

Rezultati neprimjerenih i pogrešnih odluka iz prethodnog izbornog ciklusa javnosti su poznati. Zbog obećanja funkcionerskih pozicija, ne smiju se dovesti u pitanje jačanje i afirmacija državnosti Bosne i Hercegovine.

U kompleksnim geostrateškim i geopolitičkim odnosima u regionu, Evropi i svijetu, u kojima se Bosna i Hercegovina još uvijek nalazi, sa jasnim određenjima SNSD-a i njihovih „saveznika“ u ovim odnosima, potpuno je neprihvatljivo bilo kojem bloku iz NSRS, a posebno SNSD-u, omogućiti izbor četiri delagata u PSBIH. Ovo ne treba dozvoliti iz strateških razloga, a svakako i zbog javno iznesenih političkih stavova koje je prilikom inauguracije za predsjednika RS-a prezentirao Milorad Dodik.

Alternativni pristup novo izabranog podpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda Ćamila Durakovića treba ohrabriti i pozdraviti jer dosadašnje političko djelovanje za prava i status Bošnjaka u RS nisu dali očekivane konkretne rezultate.

U svakom slučaju je neprihvatljivo niti se može na bilo koji argumentovan način odbraniti mogući izbor četiri delagata SNSD-a u PSBIH podrškom zastupnika Pokreta za državu. Nužno je proces uspostave vlasti u Republici srpskoj i eventualno učešće zastupnika Pokreta za Državu u vladajućoj većini u NSRS odvojiti od procesa izbora delegata u Dom naroda PS BIH. Ovo tim prije jer entitet Republika Srpska ima svoje autonomne ustavne nadležnosti, svoju vladu, svoj parlament, svoje predsjedništvo, koje nemaju dodirnih tačaka niti nadležnosti sa nadležnostima i institucijama Bosne i Hercegovine.

U ovom trenutku nužno je javno očitovanje svake od političkih stranaka koje participiraju u Pokretu za Državu kako bi bilo bjelodano i jasno da li zastupnici u Pokretu za Državu vode svoju ličnu politiku li pak prezentiraju stavove političkih stranaka kojima pripadaju. Ovo je neophodno kako bi se otklonile mnogobrojne sumnje, smutnje i kalkulacije koje su prisutne u javnosti.”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!