Diego Arria predložen za počasnog građanina Sarajeva

Vijesti 13. jan. 202111:27 > 11:561 komentar
Podijeli:
Izvor: VKBI

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca predlaže ambasadora Diega Arriu za priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva.

Upravni organi VKBI na čelu sa predsjednikom Vijeća prof.dr. Nedžadom Mulabegovićem, generalnim sekretarom mr. sci. Emirom Zlatarom, Upravnim odborom u sastavu: prof. dr. Hasnija Tuna Muratagić, predsjednica Upravnog odbora, prof. dr. Hilmo Neimarlija, zamjenik predsjednice, te članovi: prof. dr. Elmir Sadiković, prof. dr. Lada Sadiković, prof. dr. Smail Čekić, mr. sci. Edhem Bičakčić, prof. Fadila Memišević, prof. dr. Muriz Spahić, prof. dr. Enes Pelidija, akademik prof. dr. Faris Gavrankapetanović, prof. dr. Elbisa Ustamujić, predsjednica RO VKBI Hercegovine, mr. sci. Suad Mahmutović, predsjednik RO Bosanske krajine (Bihać), mr. sci. Sejfudin Hodžić, predsjednik RO Srednje podrinje (Zvornik). predsjednik Nadzornog odbora prof. dr. Džemal Najetović, predsjednik Suda časti mr. sci. Avdo Hebib, prof. dr. Kasim Trnka, predsjedavajući Savjeta za ustavno-pravna i politička pitanja, prof. dr. Dževad Jahić, predsjedavajući Savjeta za bosanski jezik i književnost, prof. dr. Mediha Filipović, predsjedavajuća Savjeta za zdravstvo i prof. Mevlida Serdarević, predsjedavajuća Savjeta za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, na sjednici održanoj 11. januara 2021. godine donijeli su Odluku kojom se predlaže ambasador Diego Arria za priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva.

Ovaj prijedlog u narednim danima biće upućen u skladu sa propisanom procedurom Grada Sarajevo nadležnoj graskoj komisiji, Gradskom vijeću i gradonačelniku Grada Sarajeva. Prijedlog je nakon usmenih konsultacija podržan od još nekoliko nevladinih organizacija kao i gradskih vijećanika Grada Sarajevo.

Ambasador Diego  Arria iz Venecuele je bio stalni predstavnik svoje države pri Ujedinjenim nacijama u periodu od 1991. do 1993. godine, a Predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a tokom marta 1992. godine.

“Ambasador Arria, koji je bio inicijator i šef delegacije Vijeća sigurnosti UN koja je u aprilu 1993. godine posjetila Sarajevo i Srebrenicu, u svojoj knjizi je opisao da se u toj enklavi odvijao ‘usporeni snimak genocida’, prvog poslije Drugog svjetskog rata na tlu Evrope. Arria je tih tragičnih 90-ih bio ljepše lice i savjest političkog svijeta, opozicija velikim silama čije je lidere bez ustezanja prozivao zbog kašnjenja intervencije u Srebrenici. Zbog svoje predanosti i naprosto poštenih, ljudskih stavova, postao je planetarno poznat tokom agresije na BiH. Osamnaest godina poslije genocida u Srebrenici Arria je otvoreno i emotivno govori o igrama velikih sila oko Srebrenice”, navode iz VKBI.

“Upozorio sam Vijeće sigurnosti UN-a da se jedna velika tragedija sprema pred očima UNPROFOR-a i velikih zemalja koje su znale u potpunosti moguća pogubna predviđanja ljudi koji su se nalazili u enklavi. Taj događaj je jedan od najtežih u mom životu i zato želim da pričam svijetu o tome, da svi znaju pravu istinu”, kazao je Arria za agenciju Anadolija sjećajući se svoje posjete Srebrenici.

Na pitanje ko je najodgovorniji za sudbinu Srebrenice, Arria, netipično za diplomate, bez ustezanja odgovara: ”Prije svega za genocid u Srebrenici su najodgovorniji Vijeće sigurnosti UN-a, Velika Britanija, Francuska i Rusija koje su uradile sve kako bi zaštitili srpsku stranu koja je kontrolirala događaje u tom gradu. Nema sumnje da je generalni sekretarijat UN-a odobrio takav stav. Svi su dobro znali šta se dešava na terenu i izabrali su da slijede put dodjeljivanja humanitarne pomoći, a ne zaštite BiH, jedne zemlje članice koja je tek postala dio UN-a kao nezavisna zemlja. I sve se u Srebrenici desilo samo nekoliko mjeseci nakon što je prihvaćena podjela BiH po etničkim i vjerskim linijama. Tako je stvoren pravi apartheid u srcu Evrope”, konstatirao je on, saopćeno je iz VKBI.

Komentari

Vaš komentar