Vlada FBiH formirala novi pregovarački tim za nabavku vakcina

Vijesti 25. mar 202114:35 > 14:36 4 komentara
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH formirala je danas još jedan tim koji će se baviti nabavkom vakcina za ovaj bh. entitet. Kako je potvrđeno za N1, riječ je o pregovaračkom timu, a dosadašnji ad hoc tim također nastavlja s radom.

Pregovarački tim formiran je kreiran kako bi direktno komunicirao s proizvođačima jer se pokazalo da ad hoc tim nema te ingerencije.

Novi tim čine premijer FBiH Fadil Novalić, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Saznajemo i da se Vladi FBiH javio i prozivođač AstraZeneca vakcine iz Rusije. S njihovim predstavnicima je obavljen razgovor, a dostavli su ponudu u kojoj su navedene količine i rokovi isporuke. Odluka će biti donesena nakon što se razmotri ova ponuda.

Podsjetimo, kompanije Medimpex obavijestila je Zavod za javno zdravstvo FBiH jučer da odustaje od učešća u nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V, od čega je prva isporuka od 100.000 vakcina trebala stići u roku od tri dana. Ugovor je potpisan 18. marta ove godine.

Do sada je su vlasti Federacije nekoliko puta najavljivale dolazak vakcina, ali niti jedan od ugovora nije realizovan.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare