Mijenja se odluka o zabrani izvoza drvnih sortimenata iz BiH

Vijesti 14. jul 202211:45 > 11:55 1 komentar
Canva

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste brišu drveni briketi.

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stepenom finalizacije proizvoda.

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH.

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH, plasira na tržišta zemalja EU, te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare