Vlada FBiH o subvencijama za struju i zatvaranju kolektivnih centara

Vijesti 08. jul 202113:59 > 14:01 0 komentara
Vlada FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnoj sjednici u Mostaru donijela je nekoliko odluka.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, 11. juli 202

1. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglasila Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti. U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

 

Odluka je donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici.

Informacija o vakcinama

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH upoznao je danas Vladu FBiH sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) u periodu od 1. do 7.7.2021. godine. U prezentiranoj informaciji navedeni su svi koraci koje je Zavod poduzimao u ovom periodu na pregovorima za nabavku vakcina direktnim putem. Također, Vlada je upoznata i o broju do sada zaprimljenih vakcina, te broju vakcinisanih građana prvom i drugom dozom. Vladi Federacije BiH je informisana da je proteklih dana, diplomatskim putem preko Ambasade BiH u Pekingu, dostavljen orginalni primjerak Ugovora za nabavku direktnim putem od proizvođača 500.000 Sinopharm vakcina koji je potpisao kineski partner.

Subvencije za električnu energiju ugroženim kategorijama

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine je izmjenila Odluku o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti, kojom je rok njene primjene produžen do 31.12.2021. godine. Odlukom su obuhvaćeni penzioneri s najnižom penzijom i korisnici stalne novčane pomoći koji imaju izdata rješenja od nadležnih službi/centara za socijalni rad u FBiH. Osnovni kriterij za subvenciju je potrošnja električne energije, koja mora biti ispod prosječne (ispod 268 kWh mjesečno kod JP Elektroprivrede BiH d.d. – Sarajevo, odnosno ispod 348 kWh mjesečno kod JP Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar).
Pravo na subvenciju kupac će moći ostvariti na samo jednom mjernom mjestu.

Iznos subvencije će biti iskazan na računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno može iznositi 5,50 KM  kod  JP Elektroprivrede BiH d .d. Sarajevo, odnosno 7,00 KM za JP Elektroprivredu HZHB d.d. Mostar,  u zavisnosti od potrošnje električne energije u obračunskom periodu.
U skladu sa Odlukom o provođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnostim, koja je u primjeni od 2011. godine, prosječan broj korisnika subvencija po godinama je iznosio oko 70 hiljada, te je do sada za ove namjene izdvojeno 27 miliona konvertibilnih maraka.

Vlada FBiH izdvojila sredstva za zatvaranje kolektivnih centara

Danas donesenom Odlukom, Vlada FBiH je odobrila izdvajanje 145.000 KM iz ovogodišnjeg Proračuna FBiH za sufinanciranje Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja” za 2021. godinu. Sredstva su izdvojena s proračunske pozicije namijenjene sudjelovanju Vlade FBiH u zajedničkim projektima koje finansira međunarodna zajednica. Inače, projekt CEB II se financira kreditnim sredstavima Razvojne banke Vijeća Europe u iznosu od 78,83 milijuna KM i proračuna FBiH za sufinanciranje 0,88 milijuna KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!