Vlada FBiH osniva međuresornu radnu grupu kako bi ubrzala izgradnju autoputa Vc

Vijesti 19. okt 202114:34 1 komentar
Fena / Ilustracija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i v.d. direktor Autocesta Elmedin Voloder danas su razgovarali s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) o mogućnostima ubrzanja svih aktivnosti s ciljem brže izgradnje autoceste na Koridoru Vc.

Riječ je o aktivnostima u cijelom lancu realizacije ovog projekta: od inicijativa za rješevanje financiranja, preko izdavanja okolinskih dozvola, do evaulacije ponuda izvođača radova i njihovog konačnog izbora u procesu javnih nabavki.

“Uzimajući u obzir da postoji puno faktora koji mogu utjecati i usporiti realizaciju pojedinih dionica, od zahtjeva lokalniih zajednica, dužine trajanja administrativnih procedura i trajanja postupaka javnih nabavki, ocijenjeno je da postoji spremnost svih aktera kako bi procedure bile pojednostavljene i međuresorna suradnja intenzivirana. S tim ciljem, danas je dogovoreno osnivanje međuresorne radne skupine koja će rješavati tehnička pitanja, a činit će je predstavnici federalnih ministarstava i javnih poduzeća u Federaciji BiH uključenih u projekt izgradnje autoceste, te vanjskih suradnika – stručnjaka za pojedine oblasti. Zadatak ove skupine je da, kroz koordinirano djelovanje i blagovremenu razmjenu informacija, radi bržeg prevazilaženja postojećih problema u realizaciji ali, što je i bitnije, ukazuje na predstojeće aktivnosti s ciljem ubrzavanja rješavanja budućih eventualnih prepreka”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Današnji susret prethodio je narednom, koji će veleposlanik Europske unije organizirati na visokoj razini krajem slijedećeg mjeseca, kako bi bio omogućen napredak u svim segmentima realizacije projekta izgranje autoceste.

Svi sudionici su današnji susret ocijenili vrlo korisnim i izrazili nadu da će izgradnja ovog, kako je istaknuto, najbitnijeg projekta za Bosnu i Hercegovinu, koji se financira međunarodnim kreditma, uz podršku EU i komercijalnim zajmovima, znatno dobiti na tempu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare