Vlada FBiH prihvatila dva zaduženja kod međunarodnih institucija

Vijesti 28. dec 202018:04 > 18:31 0 komentara
Fena

Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila je dva kreditna zaduženja ovog bh. entiteta kod međunarodnih institucija u iznosu većem od 186 miliona eura.

Vlada FBiH upoznala se s informacijom o Sporazumu o kreditnoj liniji – Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca i Centralne banke BiH kao agenta zajmoprimca. Prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po ovom Sporazumu o kreditnoj liniji u iznosu do 153.750.000 eura, što iznosi 61,5 posto od ukupno odobrenih 250.000.000 eura za Bosnu i Hercegovinu.

Cilj ovog zaduženja je ublažavanje ograničenja u smislu finansiranja iz vanjskih izvora, ublažavanje platnog bilansa i ukupnih budžetskih potreba, ojačavanje stanja deviznih rezervi i pomoć u rješavanju tekućih i vanjskih finansijskih poteškoća radi ekonomske stabilizacije i programa reformi. Sredstva se odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate do 15 godina i grejs periodom do pet godina, naveli su iz Vlade FBiH.

Istovremeno, Vlada FBiH se upoznala s informacijom i prihvatila zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine o zajmu po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 56.000.000 eura, od čega ukupna odobrena sredstva za Federaciju BiH iznose 33.600.000 eura.

Ova sredstva bit će korištena za finansiranje uspostavljanja i vođenje revolving kreditne linije za osiguranje supsidijarnog finansiranja odabranim uključenim finansijskim institucijama, a s ciljem davanja podzajmova mikro, malim i srednjim preduzećima, naveli su iz Vlade. Sredstva se odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate do 15 godina i grejs periodom do pet godina.

Data je i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Federacije BiH za ova sredstva i zaključivanje Sporazuma o provedbi projekta između Federacije BiH i Razvojne banke FBiH.

Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i Sporazuma o provedbi projekta ovlaštena je federalna ministrica finansija, a za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojna banka FBiH.

Odluka je donesena po osnovu Sporazuma o zajmu kod Međunarodne banke za obnovu razvoj (IBRD) za Projekt oporavka i podrške firmama čiji je osnovni cilj da se podrži oporavak privatnih firmi koje su pogođene ekonomskim utjecajem krize COVID-19 kroz pristup finansiranju i konsolidovane programe javne podrške usmjerene na firme.

Kako bi se odgovorilo na krizu, kako su saopćili iz Vlade FBiH, projekt ima namjeru povećati podršku za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća, uključujući nedovoljno opslužene segmente ekonomije, istovremeno pomažući firmama da se prilagode novoj realnosti, kroz usvajanje tehnologije i digitalizacije. Fokusiran je na mikro, mala i srednja preduzeća koja su teško pogođena krizom, nalaze se u zaostajućim regijama i dio su ranjivih i nedovoljno opsluženih segmenata koji bi se inače suočili sa izazovima u pristupu obrtnom kapitalu i finansiranju investicija.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o izboru korisnika sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije “Kapitalni transferi javnim preduzećima – Finansiranje razvojnih projekata u Federaciji BiH iz oblasti namjenske industrije”.

U skladu s Programom utroška, ovom odlukom utvrđuje se raspodjela iznosa od ukupno 2.699.872 KM prema odobrenim zahtjevima za finansiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije. Tako je za Igman d.d. Konjic odobrena dodjela 387.114 KM, Binas d.d. Bugojno iznos od 436.744 KM, Pretis d.d. Vogošća iznosu od 426.818 KM, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik iznosu od 476.448 KM, Zrak d.d. Sarajevo iznosu od 287.854 KM, TRZ Hadžići d.d. Hadžići iznosu od 337.484 KM, te za UNIS “GINEX” d.d. Goražde iznos od 347.410 KM.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će s korisnicima granta sklopiti ugovore o realizaciji dodijeljenih sredstava, s precizno definisanim elementima za njihovom utrošku, te pravima i obavezama ugovornih strana, navodi se uz ostalo u saopćenju nakon sjednice Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!