Vlada FBiH u ponedjeljak o sprečavanju ekonomskih posljedica ukrajinske krize

Vijesti 24. feb 202212:46 2 komentara
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić najavio je za ponedjeljak, 28. februar, održavanje tematske sjednice Vlade na kojoj će se raspravljati i posljedicama ukrajinske krize na ekonomiju u FBiH, te o načinu kako da se one ublaže.

“Kao refleksija na ukrajinsku krizu koja može imati negativne posljedice na ekonomske tokove u BiH i FBiH, zakazali smo tematsku sjednicu na kojoj ćemo se baviti mogućnošću preveniranja ovih problema koji mogu nastati u FBiH, a u skladu s našim budžetskim okvirima. Pozvali smo ministarstva koja imaju dodir s tim tokovima (energetike, trgovine, prometa i komunikacija i poljoprivrede, op.a.) da pripreme materijale, kao i direktore najvećih kompanija – EPBiH, EPHZHB  i robnih rezervi, da vidimo korake da eventualno ublaže negativne ekonomske posljedice koje su počele prethodnih sedmica”, rekao je kratko Novalić.

Novinari nisu mogli postaviti dodatna pitanje jer je premijer otišao na sastanak.

Ublažene epidemiološke mjere

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojene su epidemiološke mjere koje je predložio Krizni štab FBiH, a koje su ublažene. Nošenje maski u otvorenom i zatvorenom prostoru su u vidu preporuke, a ne naredbe. Maske su obavezne samo u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te staračkim domovima, KPZ-u i javnom prevozu. Sportska događanja od sada se mogu odvijati pred publikom u većem broju, uz poštivanje mjera. Omogućena su takmičenja u zatvorenim prostorima pred publikom.

Vraćanje u pogon ugašenih blokova

Ministar Nermin Džindić kazao je kako će od Parlamenta FBiH zatražiti saglasnost za stavljanje u pogon Bloka IV TE Tuzla i Bloka V TE Kakanj, koji su stavljeni van funkcije. Tada će, EPBiH biti u mogućnosti da ponudi dovoljnu količinu električne energije, kaže ministar, i poručuje da više neće biti uslovljavanja.

Situaciju u Ukrajini pratite na našem LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare