Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba

Vijesti 29. apr 202111:46 > 12:38 0 komentara
Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH na dan 26.4.2021. godine. Također, usvojene su i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od sedam dana, računajući od 29.4.2021. godine.

Krizni štab FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi njihov prijedlog.

“Jedna od naredbi propisuje obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru ukoliko ne može biti ostvaren razmak od dva metra. Obavezno je nošenje maski na autobuskim, tramvajskim, trolejbuskim, minibuskim stajalištima, peronima i pijacam /otvorenim tržnicama i na drugim mjestima gdje se primijeti veći prolaz stanovništva”, navode iz Vlade FBiH.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, a putem njih zdravstvenim ustanovama, kantonalnim općim i specijalnim bolnicama, kao i kliničkim centrima u FBiH, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a kantona.

Situacija i dalje ozbiljna

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Inače, u informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke.

Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu i kao trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!