Vlada FBiH usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba FBiH

Vijesti 11. avg. 202120:22 > 20:29
Podijeli:
Izvor: Vlada FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 9.8.2021. godine, te predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 14 dana, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva dužan je da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Među naradbama je i ta da će nadležna ministarstva obrazovanja kantona, u saradnji s kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo kantona, ovisno o epidemiološkoj situaciji na području kantona, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u novoj školskoj 2021/2022. godini za osnovno i srednje obrazovanje.

I dalje je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra, a i na otvorenom, ukoliko toliki razmak nije moguće ostvariti. Na snazi su i druge ranije donosene epidemiološke mjere.

Podsjećamo da je i dalje na snazi naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da su nadležna tijela u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina s ciljem veće dostupnosti imunizacije stanovništvu.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, dozvoljeno je uvođenje restriktivnijih mjera u odnosu na procijenjenu epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministrastva zdravstva će današnje zaključke s prilozima dostaviti kantonanlim kriznim štabovima i kantonalnim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U informaciji je navedeno i da je u 31. sedmici zabilježen je značajan rast broja novih potvrđenih slučajeva, sa udvostručenjem sedmodnevne incidence, koja na nivou FBiH iznosi 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvjestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH donijela je i Odluku o utvrđivanju privremene tarife za operatora transportnog sistema gasa u Federaciji BiH. Ovom odlukom Vlada utvrđuje privremenu tarifu (cijenu usluge transporta prirodnog gasa) za privredno društvo BH-Gas d.o.o. Sarajevo, operatora transportnog sistema u FBiH, u iznosu od 34,17 KM/1000 Sm3. Privremena tarifa za operatora transportnog sistema stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana do 31.12.2021. godine, saopćeno je iz Vlade FBiH nakon sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar