Vlada KS će subvencionirati troškove energenata za najugroženije kategorije

Vijesti 22. sep 202215:33 1 komentar
Pixabay

Vlada Kantona Sarajevo će subvencionirati troškove poskupljenja cijena energenata u novembru i decembru za 43 hiljade najugroženijih građana.

Na današnjoj konferenciji za medije, premijer KS Edin Forto saopštio je da će Vlada Kantona Sarajevo subvencionirati najugroženije kategorije sa 50KM za mjesec novembar i decembar.

“Mi ćemo za novembar i decembar subvencionirati poskupljenje troškova energenata za grijanje za najugroženije kategorije: 39 hiljada procjenjujemo osoba koje primaju minimalnu penziju, a koje se nalaze na području Kantona Sarajevo, 2,5 hiljade korisnika socijalne pomoći-to su osobe iz evidencije ministrastva za socijalnu pomoć i 1,5 hiljada osoba iz boračke populacije koji će po posebnom pozivu ostvariti pravo na subvencije za povećanje troškova energije. Bit će 50 KM u novembru i 50 KM u decembru. Na kraju to budu milionski iznosi za ovaj broj korisnika: 43 hiljade najugroženijih dobit će pomoć od Vlade Kantona Sarajevo kako bi premostili zimu “, izjavio je Forto.

Također, još jedna mjera koju je saopštio javnosti jeste da je Vlada Kantona Sarajevo putem robnih rezervi  nabavila značajne količine alternativnih goriva, lož ulja i mazuta u slučaju da dođe prekida snadbijevanja plinom.

Naveo je da bolnice, zdravstvene ustanove, škole i ustanove socijalne zaštite ne trebju da se brinu “jer će u svakom scenariju obezbijediti grijanje.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare