Vlada KS i policija poručili: Sigurnost u saobraćaju ćemo podići na viši nivo

Vijesti 22. feb 202216:49 1 komentar
Vlada KS

"Sigurnost u saobraćaju u Kantonu Sarajevo ćemo podići na viši nivo", poručili su premijer KS Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i komesar MUP-a Nusret Selimović.

Na operativnom sastanku su prezentovane dosadašnje aktivnosti resornih ministarstva za poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, ali i planovi za budućnost.

Doneseno je nekoliko zaključaka koji se odnose na kretanje u saobraćaju, videonadzor u javnom prijevozu, na područjima oko škola i na stajalištima, smanjivanje maksimalne brzine kretanja vozila u zonama škola, kao i postavljanje većeg broja radara. Zaključcima je definisana neophodnost efikasnije kontrole i nadzora javnog saobraćaja, strožije kažnjavanje prekršitelja saobraćajnih obaveza i intenziviranje aktivnosti na jačanju alternativnih vrsta prijevoza.

“Očekujemo od Ministarstva pravde KS da prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputi inicijativu za donošenje Zakona o dopuni Zakona o prekršajima, na način da se uvedu nove zaštitne mjere, poput zabrane izdavanja pasoša, davanja subvencija i olakšica, koje daju općine, kantoni i Federacija BiH, a za koje su aplicirale osobe koje imaju neplaćene saobraćajne kazne”, istakao je premijer KS Edin Forto.

U toku je formiranje radne grupe koja će isključivo raditi na temama vezanim za sigurnost u saobraćaju, a koju čine sve nadležne institucije.

“Fokus djelovanja našeg Ministarstva je, pored infrastrukturnih projekata, sigurnost u saobraćaju, sa posebnim naglaskom na sigurnost djece. Iz tog razloga smo osnažili saradnju sa BIHAMK-om i Vijećem roditelja i počeli sa realizacijom brojnih kratkoročnih i dugoročnih projekata koji će popraviti trenutno stanje”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Zaštitne ograde će biti ugrađene na svim saobraćajnicama koje su u nadležnosti Direkcije za puteve KS i nastavit će se sa obnovom horizontalne i vertikalne signalizacije, prvenstveno na područjima oko škola.

Projekt adaptivnog upravljanja saobraćajem i postavljanje videonadzora na svim raskrsnicama jedno je, kako kažu, od dugoročnih rješenja za rješavanje ovog problema.

“Policija će nastaviti sa provođenjem pojačanih aktivnosti u saobraćaju, na način da će se uključiti sve organizacione jedinice Uprave policije, što će podrazumijevati i angažman Specijalne jedinice. U toku je realizacija projekta nabavke videonadzora saobraćaja u KS u cilju provedbe Akcionog plana za prevenciju i suzbijanje krađe motornih vozila. Navedeni videonadzor bi trebao sadržavati podsistem za automatsko prepoznavanje radnji učesnika u saobraćaju, što će pod lupu Uprave policije dodatno postaviti učestale prekršioce propisa o saobraćaju, ali i druge vozače”, istakao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Edukativni pristupi od najranije dobi i podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju, načini su koji nikako ne smiju biti zanemareni, a koji itekako mogu utjecati na drugačiju sliku i rješavanje problema, naveli su nadležni te poručili da će stoga Vlada KS i resorna ministarstva zajedno sa partnerima povećati broj edukativnih projekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare