Vlada KS izdvojila novac za KCUS, Opću bolnicu Sarajevo i Dom zdravlja u Goraždu

Vijesti 23. dec 202120:01 0 komentara
N1

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je kroz budžet za ovu godinu 268.000 KM za nabavku medicinskih uređaja Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, Općoj bolnici “ Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Domu zdravlja u Goraždu.

Odlukama Vlade sa današnje sjednice ta sredstva su operacionalizirana.

Na zahtjev Kliničkog centra, bit će finansirana nabavka šest CTG aparata za potrebe odjela ginekologije i akušerstva u toj bolnici. U tu svrhu iz budžeta će biti izdvojeno 100.000 KM.

Kako je pojašnjeno, CTG ili kardiotokografija predstavlja najčešće korištenu metodu za nadzor stanja bebe prije i u toku rađanja, zbog čega su ovi uređaji od velikog značaja kako za praćenje stanja fetusa i novorođenčadi, tako i za osjetljivu populaciju trudnica.

Donesena je i odluka o nabavci ultrazvučnog aparata za potrebe JU Opća bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš” , Odsjeka za urologiju, za što će biti izdvojeno 84.000 KM.

Riječ je o savremenom ultrazvučnom aparatu, koji će zamijeniti postojeće, dotrajale analogne aparate, s ciljem pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima. Novi ultrazvučni aparat sa doplerom, transrektalnom sondom i radnim kanalima za sonde koristit će se u biopsiji prostate i perkutanom pristupu za bubreg za interventne urološko radiološke procedure.

Vlada je danas dala i saglasnost ministru zdravstva KS da potpiše Sporazum o finansiranju nabavke ultrazvučnog aparata, vrijednosti 84.000 KM, za potrebe JU Dom zdravlja „dr Isak Samokovlija“ Goražde.

Na osnovu molbe ovog doma zdravlja, a u skladu s Protokolom o saradnji između Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, data je saglasnost za finansiranje nabavke ultrazvučnog aparata za potrebe ove zdravstvene ustanove i njenih pacijenata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!