Vlada KS sjednicu održava u konjičkom centru: Forto odgovorio na burne reakcije

Vijesti 16. jun 202214:13 > 14:14 0 komentara
N1

Vlada Kantona Sarajeva današnju sjednicu neće održati u zgradi Vlade, već u prirodnom ambijentu Konjičkog centra "Lazy Horse" u Tarčinu.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nije znao da će ova odluka Vlade, da sjednicu održi van zgrade, biti vijest.

“Poslovnik Vlade KS dozvoljava održavanje sjednice van zgrade i to smo uradili više puta. Nisam znao da će ovo biti vijest. Dnevni red nije pretjerano obiman, ali postoji jedna izrazito vazna tačka, a to je rebalans finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja. Ono što nam je potrebno da neke strateške stvari radimo mimo kancelarije. Ono što je bitno je da je radni dan i da danas radimo. Rebalans se radi zbog kolektivnih ugovora, da se uradi tačno, da se proslijedi u skupštinsku proceduru i da se se to usvoji i počne primjenjivati”, kaže Forto.

Opozicija u KS je imala zamjerke na odluku Vlade da sjednicu održi u Konjičkom centru “Lazy horse” u Tarčinu. Stranka demokratske akcije postavila je Vladi KS nekoliko pitanja:

“Zašto se sjednica Vlade održava na ovoj lokaciji? Koliko će koštati reprezentacija i ko će je platiti? Ako neće biti plaćena, zašto neće? Zašto Vlada promovira i privileguje privatni konjički klub? Postoji li Odluka o pokrivanju troškova sjednice? Je li lokacija odabrana u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ili je zaključen direktni sporazum?”

Premijer KS Forto je kazao da je ovo bila praksa i prijašnjih vlada i da u ovome ne vidi ništa sporno. “To smo radili prije i radićemo to u budućnosti”, kaže Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!