Vlada Njemačke protiv ‘legitimnog političkog predstavljanja’ u BiH

Vijesti 06. maj 202114:13 > 14:29 0 komentara
Pixabay

Njemačka Vlada objavila je zvanični stav o pregovorima koji se vode u Bosni i Hercegovini o reformi Izbornog zakona. "Kako bi se zaustavila diskriminacija građana Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, implementacija 'Sejdić-Finci' odluke Europskog suda za ljudska prava iz 2009. godine kroz ustavne promjene je od ključnog značaja", navodi se u dokumentu njemačkog ministarstva za vanjske poslove objavljenog u srijedu.

Prevazilaženje etničkih podjela u zemlji bi trebao biti vodeći politički cilj u rješavanju pitanja Sejdić-Finci, ističe se u dokumentu.

“Njemačka Vlada smatra kako bi princip ‘legitimnog političkog predstavljanja’, koji se pominje u kontekstu izborne reforme, mogao dodatno produbiti podjelu u BiH I zakomplicirati implementaciju relevantnih sudskih presuda,” navodi se u dokumentu.

Vijeće za politiku demokratizacije koje je objavilo dokument na zvaničnoj Twitter stranici dodaje kako ovaj dokument predstavlja distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu izbornog zakona te odbacivanje političkog stava HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!