Vlada RS-a pomoći će prevoznicima kroz poreze i doprinose na plate radnika

Vijesti 13. jan 202114:33 0 komentara
Arhiv

Vlada Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, donijela je danas, na 104. sjednici u Banjaluci, Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

“Cilj donošenja ove uredbe je pružanje finansijske podrške, u periodu od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona. Postupak dodjele sredstava sprovodi Ministarstvo saobraćaja i veza. Privrednom subjektu uplatiće se porezi i doprinosi na platu za svakog zaposlenog radnika prijavljenog na puno radno vrijeme ili preduzetniku koji nije obveznik doprinosa na osnovu radnog odnosa ili korisnik prava na penziju, u skladu sa propisima kojima je uređena oblast doprinosa i poreza na dohodak za period od 1. avgusta do 31. decembra 2020. godine”, navodi se u saopštenju iz Vlade RS i dodaje da se novčana podrška utvrđena ovom uredbom obezbjeđuje iz sredstava Kompenzacionog fonda RS-a.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala sa Informacijom o upisanim studentima u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2020/21. godini na visokoškolskim ustanovama u RS-u. U akademskoj 2020/21. godini, na javne visokoškolske ustanove u RS-u, u odnosu na prethodnu akademsku godinu upisano je 658 studenata više. Na javnim univerzitetima upisano je 614 studenata više u odnosu na prethodnu godinu, dok je na javnim visokim školama upisano 44 studenta više.

“Ovo je posljedica primjene novog Zakona o visokom obrazovanju i mjera Vlade Republike Srpske kojima se od ove akademske godine omogućava besplatno školovanje za redovne studente”, stoji u saopštenju.

Pored toga, Vlada RS-a je na današnjoj sjednici utvrdila je Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske kod Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za Projekat oporavka i podrške poslovnim subjektima, u iznosu 22.400.000 evra.

“Cilj Projekta je podrška likvidnosti i oporavku poslovnih subjekata pogođenih posljedicama pandemije COVID 19, kroz kvalitetniji pristup dugoročnom finansiranju kao i prilagođavanje novim, izmijenjenim uslovima rada kroz digitalizaciju i usvajanje novih tehnologija”, navodi se u saopštenju.

Date su saglasnosti Ministarstvu uprave i lokalne samouprave na Plan utroška sredstava za prošlu godinu humanitarnom društvu “Kolo srpskih sestara”, u iznosu od 41.000 KM, te “Merhametu” od 62.000 KM, te za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata, u iznosu od 50.500 KM.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Republičkoj upravi civilne zaštite, za prošlu godinu godine, u iznosu od 300.000 KM.

“Opština Kostajnica je među pogođenim lokalnim zajednicama nedavnog zemljotresa, koji se osjetio i na području ovog bh. entiteta. Ova sredstva će se utrošiti za hitnu nabavku vatrogasno spasilačke opreme i na sredstva za potrebe vatrogasno-spasilačke jedinice Opštine Kostajnica, a s ciljem poboljšanja spremnosti u slučaju ove i drugih opasnosti”, piše u saopštenju iz Vlade RS-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!