Vlada RS o problemima preduzeća Mofas: Osnivači su bili upoznati s rizicima

Vijesti 04. aug 202115:19 0 komentara
N1

Vlada Republike Srpske nije u direktnom suvlasničkom odnosu sa kompanijom „Mofas“. S većinskim vlasnikom, Ministarstvo privrede i preduzetništva RS je u više navrata pokušavalo uspostaviti komunikaciju , ali se nisu odazvali", kazali su za N1 iz Vlade RS. Dodaju kako su "osnivači Mofasa od samog početka bili upoznati sa rizicima koji nosi osnivanje novog privrednog društva".

U pojašnjenju navode kako su 2015. godine Fabrika motora Sarajevo a.d. Istočno Sarajevo (skraćeno „Famos“) i kompanije u vlasništvu Šefika Husakovića („IN TIME“ d.o.o Tešanj ) i Ote Dirka (Paul Bernhardt Gmbh, Hamburg), s ciljem zadržavanja djelatnosti i zaposlenosti, osnovale zajedničku kompaniju tj. novo privredno društvo „Mofas“ d.o. o. gdje su evidentno i većinski vlasnici sa ulogom od 51 % u strukturi vlasničkog kapitala. Ističu da je “Famos“ kao ulog u novo preduzeće „Mofas“ unio proizvodnu halu sa pripadajućim zemljištem i proizvodnom opremom.

“Takođe, u novo preduzeće Mofas je prešlo 95 radnika Famosa, dok su za preostalih 117 radnika, koji su proglašeni tehnološkim viškom, isplaćene otpremnine iz budžetskih sredstava, te su upućeni na Zavod za zapošljavanje. Napominjemo da su osnivači Mofasa od samog početka bili upoznati sa rizicima koji nosi osnivanje novog privrednog društva, te da su gospoda Husaković i Ote Dirk raspolagali sa svim činjenicama i relevantnim informacijama vezanim za poteškoće u poslovanju kompanije Famos, a koje su se odnosile na finansijske probleme, likvidnost, zaduženost i slično”, kazali su iz Vlade RS.

Pružali im finansijsku podršku

Ističu da su “Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske u proteklih nekoliko godina imali potpuno razumijevanje, te u kontinuitetu bili na raspolaganju rukovodstvu kompanije i predstavnicima sindikata radnika”.

“Osim finansijske podrške, koja je pružena kako bi se radnicima obezbijedile plate, Vlada Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva su izlazili u susret i u vezi odgode poreza i druge vrste podrške ovom privrednom subjektu. S druge strane, Ministarstvo privrede i preduzetništva je u više navrata pokušavalo uspostaviti komunikaciju sa većinskim vlasnicima privatnog kapitala, koji se u pogledu te komunikacije nisu adekvatno odazvali, te nam trenutno nisu u potpunosti jasne njihove namjere i vizije. Uvažavajući navedene činjenice i uzimajući u obzir da je riječ o privrednom društvu u kom je privatni kapital većinski zastupljen, za Vladu Republike Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva od posebnog značaja je pitanje vezano za zaštitu prava radnika, dok su sva pitanja koja se tiču poslovne politike i planova u isključivoj nadležnosti većinskog vlasnika kapitala”, zaključili su iz Vlade RS u odgovoru na upit N1.

Podsjetimo, radnici fabrike Mofas,  protestovali su jučeru krugu preduzeća. Upozorili su kako i ovom proizvodnom gigantu prijeti gašenje. Među njima su i oni koji rade više od 15 godina. Poručili su da se neće predati tako lako. Da li će fabrika Mofas u stečaj ili likvidaciju odlučit će vlasnici. Ono što je indikativno u ovom slučaju, kažu radnici, jeste da je sam vlasnik bio nezadovoljan proizvodima koji su mu slati u Njemačku, ali da su kupci bili zadovoljni onim što se napravi u ovoj fabrici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!