Vlada RS predložiće novi zakon o nepokretnoj imovini

Vijesti 25. sep 202217:56 6 komentara
N1

Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage, saopšteno je danas iz Vlade.

Iz Vlade tvrde da je odluka Ustavnog suda politički motivisana i neustavna.

“S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija RS, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini”, ističe se u saopštenju.

Vlada RS osudila je odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, te ocjenjuje da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.

“Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostaće imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo RS da bude vlasnik svoje imovine”, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud BiH utvrdio je na sjednici u četvrtak, 22. septembra, da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare