“Vlada se javila Pravobranilaštvu tek nakon curenja informacija o respiratorima”

Vijesti 23. feb 202213:27 > 14:01 1 komentar
F.Z./N1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je, u okviru predmeta "Fadil Novalić i dr.", svjedočio federalni pravobranilac Jakov Dujić. Svjedočenje je bilo nesvakidašnje, a pravobranilac je često umjesto da, na pitanja Tužilaštva BiH, odbrane ili sudija odgovarao sa žargonski “je”.

Iako je pravnik po struci, na pitanja u sudnici često je nejasno odgovarao, a mnoga su mu i više puta pojašnjavana.

Dujić je svjedočio da je Pravobranilaštvo ugovor između Srebrene Maline i FUCZ dobilo tek nakon što su u javnost procurile informacije o nabavci spornih respiratora, a kada im se Vlada FBiH obratila sa pitanjem kako raskinuti ili poništiti sporni ugovor.

“Koliko ja znam nama je taj ugovor dostavljen nakon što je procurila vijest o respiratorima. Vlada je od nas zatražila, i mi smo fino odgovorili da ugovor mogu raskinuti ugovorene strane”, rekao je Dujić.

Komentarisao je i zamjerke koje je Pravobranilaštvo imalo na ugovor.

“Da je 100% unaprijed plaćen iznos, nije bilo bankovne garancije, da se mora zapisnički konstatovati kada se roba preuzima. Mora biti garancija da će biti isporučena. Ovo je prvi put da je nešto ovako nama dostavljeno, jer su izbjegnute odredbe Zakona o javnim nabavkama”, zaključio je pravobranilac.

Svjedok Tužilaštva bio je i špediter koji je učestvovao u carinjenju 80 respiratora Adis Borovac.

Odbrana i Tužilaštvo su se sukobili u vezi sa ulaganjem memorijskih uređaja kao dokaza. Naime odbrana traži da im se dostave diskovi sa kompletnim sadržajem vještačenih telefona i laptopa, dok Tužilaštvo zbog zaštite ličnih podataka poručuje da im je uvid u sadržaj moguć u prostorijama Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare