Vlada smijenila Salkića iz BH-Gasa, on iznio teške optužbe o Novaliću i Džindiću

Vijesti 19. aug 202119:26 2 komentara
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je smijenila direktora BH-Gasa na današnjoj sjednici ovog tijela održanoj u Mostaru i izabrala novog direktora. Salkić je uoči sjednice medijima poslao saopćenje u kojem podnosi ostavku na poziciju direktora BH-Gasa.

Uputio je oštre optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića, za koje je kazao da su sudionici u državnom kriminalu.

Uz ostalo da novac koji je prikupljen na računu BH gasa za završetak gasovoda Južna interkonekcija, pokušavaju preusmjeriti na pokriće duga nastalog nakon prelaska na rutu plina Turski tok koji sigurno donosi poskupljenje plina.

Jasmin Salkić tvrdi kako BH GAS nema dugova, da je od propale firme, izgradio tržišno vrijednu kompaniju, da je u pozdini njegove ostavke, odnosno pripremljne smjene, kriminal koji prijeti i urušavanju projekta gasovoda Južna interkonekcija.

Južna interkonekcija trebala je poslužiti kao alternativa postojećem transportnom toku koji od Nove godine ide novom trasom, veže se na tzv. Turski tok No obzirom da plan poslovanja i plan javnih nabavki ni nakon osam mjeseci nije razmatran, i dalje se čeka na glavni projekat i tenderr za izvođače radova koji su trebali biti raspisani početkom naredne godine.

S druge strane nedavno omogućen prihod ovoj firmi u visini od 2,39 miliona maraka kroz propisanu transportnu tarifu nije dovoljan ni za redovno poslovnje, ali ni za servisiranje gasovoda, što je Salkića također opredjelilo za ostavku.

Podsjetimo da je Salkić jos u januaru, nakon odluke o prelasku na Turski tok upozoravao kako će Federacija morati platiti 23 miliona dolara odštete zbog jednostranog raskida ugovora preko Mađarske što će značajno uticati na cijenu gasa.Transport gasa na snazi je do 2023. godine.

Optužili su ga da je plaćenik mađarskog transportera, zbog čega je cijelu stvar prijavio nadležnim službama. Njegove navode niko iz federalne vlade ni danas nije želio komentirati.

U saopštenju za javnost, resorni ministar Nermin Džindić potvrdio je kako je ostavka Jasmin Salkića stigla uoči glasanja o njegovoj smjeni što je jednoglasno podržala Vlada Federacije. Kako je dodao time se pokušava normalizirati poslovanje i provjera BH Gasa.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare