Vlada USK danas o novim mjerama, kamp Borići postao karantin

Vijesti 23. mar 202111:01 0 komentara
Vlada USK

Krizni štab Unsko-sanskog kantona predložio je uvođenje novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije na području cijele Federacije BiH. Vlada ovog kantona danas će donijeti konačnu odluku.

Kako je saopćila ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović, predloženo je da se policijski sat pomjeri i umjesto od 23 sata, počne od 21 sat do pet sati ujutro. Ova mjera je već uvedena u Kantonu Sarajevo.

Također, Vladi je predloženo da donese odluku o zabrani posjeta staračkim domovima te zabrani održavanja manifestacija i sličnih aktivnosti.

Krizni štab USK saopćio je i to da je u dva Covid odjela Kantonalne bolnice u Bihaću smještena 44 pacijenta, a da u rezervi u slučaju potrebe imaju slobodan još jedan Covid odjel. Osam pacijenata je na intenzivnoj njezi.

Ministrica Ćemalović kazala je i to da je kamp Borići sada potpuno zatvoren, odnosno da je postao karantin, a nakon što je utvrđeno da je 45 migranata i 12 uposlenika pozitivno na korona virusa.

Za sada neće biti zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali je upućen apel vlasnicima da poštuju naredbe i mjere. Također, nastava će se i dalje odvijati na klasični način.

Ove mjere predložene su nakon što je jučer održan sastanak kantonalnih premijera sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem na kojem je zatraženo da kantoni usklade mjere kako bi se epidemiološka situacija, koja je znatno pogoršana, stavila pod kontrolu na području cijele Federacije BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!