Vladajući u RS spremni za 2. oktobar, opozicija kritikuje “kupovanje izbora”

Vijesti 16. maj 202219:09 0 komentara

Je li topli obrok napravio razdor u koaliciji u RS? Opozicija kritikuje da se javni resursi zloupotrebljavaju, te da je sve dio kampanje. A kampanja kreće - vladajuća koalicija u Republici Srpskoj potvrdila je zajednički nastup na izborima, ali i podršku kandidatima SNSD-a za inokosne funkcije. Nisu za odlaganje izbora.

Linearno svima po 10% veća plata, slučajno ili ne u godini izbora. Kako god, dobro će doći radnicima javnog sektora, koji su kao i ostatak stanovništva suočeni sa narastajućom inflacijom. Novca za izdvojeni topli obrok i regres nema:

“Neke stvari bismo svi mi voljeli da prihvatimo, ali ne možemo isplatiti. Sva zabuna je nastala na temu, što Stevandić i ja ćemo dobii 300 KM, a radnica na održavanju čistoće 60 KM”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

U Vladi su sračunali da mogu pronaći 58 miliona KM za povećanje plata, no ne i 110 miliona KM za topli obrok i regres. Nisu svi saglasni sa načinom.

“Ja sam rekao, mi nismo koalicija jednoumlja, mi se ne svađamo, imamo pravo na različita mišljenja. Naš stav je u vezi sa zaključcima NSRS: Mi smo stavili primjedbnu na pravednost ovoga povećanja. Ne moramo svi misliti isto, nismo jednoumna kolaicija. Ne moramo misliti isto, ali ne pravimo jedni drugima probleme, zna se ko ima više ruku”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Vođa Sindikata uprave Božo Marić objavio je radničku platnu listu. U ukupna primanja od 677 KM, uračunat je i topli obrok i regres, pa se računicom dolazi do toga da je sama plata 483 KM što je 110 KM manje od najniže zagarantovane plate. Ipak, broji se većina, dakle SNSD. Njihov lider najavljuje i mjere protiv inflacije.

Ograničićemo cijene hljeba, poručuju iz najveće stranke, a ako vam to ne odgovara, mijesite ga sami.

“Mi mislimo putem nekog modaliteta, uticati da bar oni koji su više opterećeni, budu obezbijeđeni. Da svima ponudimo jednako određeni kvalitet i gramažu hljeba… Ako hoće da jede nešto drugo, koristi nešto drugo, može sam da kuva, da mijesi hljeb, da to sve čini”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Podjela po sto maraka mladima, borcima i penzionerima, za opoziciju i predsjednika SDS-a Mirka Šarovića je transparentno kupovanje izbora:

“On je nažalost i premijer i predsjednik Republike i ministar finansija. Dijelite određenim kategorijama na dva mjeseca prije izbora, kako to da nazovete? Pa, kupovina glasova, koja se nažalost zbog ovakvog zakonodavstva, može da se legalizuje, nažalost, ali je tako”.

Koalicija SNSD, SP, NDP, Ujedinjena Srpska, NPS, Demos su spremni za izbore 2. oktobra, a saglasnost je kažu postignuta da stranka Milorada Dodika predloži oba kandidata za inokosne funkcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!