Vlade oba bh. entiteta dijele vaučere za razvoj domaćeg turizma

Vijesti 17. jun 202219:41 0 komentara

Sezona je godišnjih odmora. U vrijeme globalnih poskupljenja mnogi građani odlučuju se provesti ga u granicama BiH. Kako bi potaknuli domaći turizam, vlade oba bh. entiteta stimulirat će unutarnju potrošnju.

Za Bosnu i Hercegovinu kažu da je neotkriveni biser, a mnoge destinacije još uvijek nisu potpuno istražene. Upravo zbog toga mladi ljudi se sve češće odlučuju za domaći turizam. Gotovo sve prirodne ljepote upoznao je Tuzlak, Adi Selman, a sada putovanja organizuje i za druge.

”Mlade ljude svake sedmice ili svake druge vodimo na neku od planina u BiH, odnosno prirodnih ljepota BiH. Fokus stavljamo na fotografiju i videosadržaje, uvijek nosimo profesionalne fotoaparate, dronove i slično. Mladim ljudima kreiramo fotografije za Instagram i Facebook. Na taj način nastojimo da mladim ljudima damo motivaciju da dođu u prirodu, a da kreiramo rezultat kojim ćemo promovisati prirodne ljepote BiH. Gotovo za svaki pohod bude po 70-80 mladih ljudi”, kaže Adi Selman.

Da bi osigurali još bolji razvoj domaćeg turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao i Vlada Republike Srpske obezbijedile su finansijsku podršku za građane. Prva je osigurala vaučere u iznosu od 200, odnosno 100 konvertibilnih maraka.

Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH kaže:
”Dijeliće se putem internet platformi, kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih i slično, koji prodaju ove turističke pakete unutar FBiH. Najmanji paket koji se može kupiti je 250KM, dakle osoba koja uplati 50KM, dobiće 200KM.”

”Ako jedna osoba ide, minimum je dva dana da se rezerviše smještaj. Ako se ide u paru, dvije osobe tri dana, ili ako ide grupa od tri osobe onda se mora rezervisati smještaj na četiri dana, i to zahtijeva angažman turističke agencije. Svi podaci o dokumentaciji koja treba da se pribavi nalaze se na sajtu trgovine i turizma”, kaže Marko Radić.

Sarajevo je prva destinacija koju posjećuju i stranci ali i bh. gradjani, a obilazak Baščaršije je skoro pa obavezan. Veliki broj turista najavljuje uspješnu ljetnu sezonu. Međutim, ona nije počela samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedna od destinacija koju domaći turisti mogu posjetiti su Panonska jezera, gdje je otvorena ljetna sezona. Bivše ”slane bunare” već je posjetilo 18 hiljada ljudi.

Amra Jaganjac, turistčka zajednica Grada Tuzla ističe:
”Svi oni koji dođu da se kupaju na slanim jezerima, imaće bogat sadržaj širom grada. Njihov boravak u Tuzli neće biti ograničen samo na ove prekrasne plaže, nego će imati priliku da se zabave širom grada. naše organizacije civilnog društva pripremaju brojne manifestacije i festivale.”

Trebinje, ili grad sunca, veliki broj turista privlači zbog svoje bogate istorije, ali i blizine moru. Na obali Neretve, grad Konjic čuva staru ćupriju i još stariju čaršiju. Sjećanje na prošla vremena kriju i Jajce, Jablanica, Mostar. Dodatno uzbuđenje pruža rafting na Tari ili Neretvi. Sve ovo su lokacije koje biste, uz korištenje vaučera, mogli vidjeti. Iz turističke zajednice hnk smatraju da će vaučeri zasigurno osigurati veću posjećenost i poboljšati domaći turizam.

Semir Temim iz turistička zajednica HNK kaže:
”I u Hrvatskoj i u čitavom okruženju cijene su izuzetno poskupile, negdje i do 50%. Vjerujem da će se građani Federacije Bosne i Hercegovine odlučiti za boravak u svojoj zemlji, jer imamo predivnih rijeka, jezera, i naše more. Mislim da se ima gdje provesti jedan lijep godišnji odmor.”

Vaučeri se mogu iskoristiti samo u tom entitetu u kom su dobijeni, a mogu aplicirati svi građani. U Republici Srpskoj isti se mogu iskoristiti najkasnije do 30.oktobra, a u Federaciji do 1.decembra, osim ukoliko se ranije ne istroši predviđenih 2 miliona maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!