Vlade su se mijenjale, a problem zdravstvenih radnika nije riješen

Vijesti 09. jun 202119:17 0 komentara

Zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo je u fokusu. No, ne zbog pandemije korona virusa ili nabavke vakcina nego zbog lošeg položaja doktora i zdravstvenih radnika. Doktori iz cijele Federacije BiH protestirali su danas ispred zgrade Vlade FBiH. Traže hitno usvajanje Zakona o reprezentativnosti i izjednačavanje prava doktora na području cijele Federacije. Sa druge strane zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo imaju zamjerke na rad Vlade KS pa će sutra u 11 sati održati protest. Naime, radnici u zdravstvu u ovom kantonu već 22 mjeseca su u štrajku.

Ljudi u bijelom osim što se bore protiv korona virusa, moraju se boriti i protiv nepravdi i loše politike. To je poručeno danas ispred Vlade Federacije gdje su se u znak protesta okupili doktori i zdravstveni radnici. Traže samo jedno: Hitno usvajanje Zakona o reprezentativnosti i izjednačavanje prava doktora.

“Da Vlada FBiH sutra usvoji Zakon o reprezentativnosti u tekstu koji je već usaglašen i sa nama i pošalje na Parlament kako bi bio usvojen u toku juna-jula usvojen kako bi se Sindikat posvetio onome što mu je zadatak-poboljšanje zdravstvenog sistema”, kazao je Rifat Zijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Iz Sindikata ističu da je Federalna Vlada po zakonu o radu ovaj Zakon trebala usvojiti još 2017. godine, ali to se ni četiri godine poslije nije desilo. Baš kao što se nije desilo ni potpisivanje Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo. Vlade su se mijenjale, a problem zdravstvenih radnika nije riješen.

“Odgovori su bili mlaki znate… vruće hladno… prvo se dogovorimo na sastancima, usaglasimo sve da bi onda nakon političkih dogovora sve što je bilo dogovoreno, ispregovorano, odbacilo”, kazala je Mubera Šahinagić, Sindikat zdravstvenih radnika.

Nije uredu, objašnjavaju iz Sindikata, da bude drastična razlika u koeficijentu plate u zdravstvenom sektoru. Sindikat je zbog toga podnio i više sudskih tužbi. Sve presude su bile u njihovu korist. Ali to nije ništa promijenila. Sada najavljuju radikalne poteze.

“Mi ćemo povući ljude sa trijaža, sa vakcinacije u Zetri, iz COVID centara, Klinički centar će stati sa svim poslovima osim onih koji bi doveli ljudske živote u pitanje. Mi smo dovedeni pred zid”, istakla je Šahinagić.

No, današnjim protestima ispred Federalne i sutrašnjim ispred kantonalne – vlasti će biti dovedene pred zid. Usvajanje Zakona o reprezentativnosti na federalnom nivou i usvajanje Kolektivnog ugovora u Kantonu Sarajevo spriječilo bi odlazak medicinskog kadra. Time bi se, poručuju doktori i zdravstveni radnici, očuvao zdravstveni sistem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!