Vladika banjalučki, indirektno, o sankcijama: “Veliki misle da mogu sve”

Vijesti 06. jan 202221:18 2 komentara
N1

Dan nakon objave sankcija Sjedinjenih Američkih Država, ne stišavaju se reakcije. Iako su u fokusu pripreme za proslavu pravoslavnog Božića ovo je ključna politička tema i u Republici Srpskoj. Ponovo se danas oglasio i Milorad Dodik, prvo ime na listi.

Dan uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, baš tim povodom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine stigao je na prijem kod vladike banjalučkog. Nove sankcije iz Washingtona, neminovno, bile su dio razgovora, pa ih je, iako indirektno, komentarisao i sam vladika.

“Danas u 21. vijeku, poraz je demokratije da nema argumenata pravde, zakona, već argument sile. Veliki misle da mogu sve i mogu mnogo, ali ne mogu sve”, rekao je vladika banjalučki Jefrem Milutinović.

Očekivano, mnogo direktniji bio je Milorad Dodik. Nakon fešte održane nekoliko časova po objavi sankcija Dodik kaže, pjesma nije bila poruka. Ponavlja, i za njega i za SNSD riječ je o nepravdi i aroganciji Amerikanaca.

Povezane vijesti

Dodik sankcije vidi kao propagandni trik koji kaže, daje opoziciji povod za priču o korupciji koje, tvrdi, nema. Smatra da SAD idu na štetu Republike Srpske pomažući Bošnjacima. Najave Dodika o potezima ukoliko dođe do sankcija Republici Srpskoj, lider najveće opozicione stranke Mirko Šarović vidi kao vrhunac neodgovornosti, iako čak ni sankcije Dodiku ne pozdravlja.

“Priželjkivati sankcije za građane Republike Srpske, može neko da prihvatitieljkuje sankcije za sebe, ali taj koji ih priželjkuje za sebe nije cijela Republika Srpska i ja mislim da je to jedan vrhunac neodgovornosti. Pokušaj da se postane narodni heroj na ovaj način, ja mislim da neće uspjeti”, rekao je Šarović, predsjednik SDS-a.

“Najefikasnija je sankcija na izborima, i ja mislim da će to biti najjača poruka i odluka građana Republike Srpske koju trebaju donijeti 2. oktobra ove godine”, izjava je Branislava Borenovića, predsjednika PDP-a.

A građani, bar u Banjaluci više zaokupljeni praznicima nego političkim dešavanjima.

#related-news_1

Dodikovi koalicioni partneri u osudama tiši od njega. Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske tek na Twitter kratko – sankcije su sramota. Petar Đokić, lider Socijalista, nešto konkretnije uz tvrdnju sankcije su znak velike slabosti.

“Smatram da je potrebno da predstavnici SAD iskažu spremnost da saslušaju stavove srpskih predstavnika iz Republike Srpske, ali ne samo deklarativno, kako je to bio slučaj u prošlosti, nego iskreno i sa uvažavanjem”, rekao je Đokić.

Da suštinski Milorad Dodik od sankcija neće ništa osjetiti stav je jednog od njegovih najglasnijih političkih protivnika.

“Ove sankcije za njega ništa ne znače osim što će mu dodatno raširiti krila da domaću javnost kontaminira kako je on veliki Srbin i patriota kojeg eto kažnjavaju velike sile i Amerikanci zato što se bori za srpstvo i jačanje Republike Srpske”, izjavio je Vukanović, poslanik u NSRS.

Uz Dodika kojem su sankcije uvedene zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine, pod sankcijama je i banjalučka Alternativna televizija. Zbog povezanosti s Dodikom mjera je izrečena i Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i trenutnom Dodikovom savjetniku. Iste mjere izrečene su i prema Mirsadu Kukiću, predsjedniku Pokreta demokratske akcije i poslaniku u Parlamentarnoj skupštini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare