“Vlast sprema povećanje budžeta za 80 miliona KM, dok riječi o akcizama nema”

Vijesti 23. jun 202214:06 1 komentar
N1

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović, komentarisao je danas budžet institucija BiH za 2022. godinu koji su dobili poslanici, a o kojem bi se trebali izjašnjavati na narednoj sjednici, 27. juna.

“Prije tri mjeseca su iz SNSD-a zaustavili odluku da se na 6 mjeseci ukinu akcize, bar za tih pola marke, koje bi značajno uticalo na građane, ali i privredu. Uticalo bi i na one koji zavise od tih cijena energenata, odnosno goriva. Kako bi se obuzdalo ovo divljanje cijena, svakodnevna poskupljenja i prema tome se odnositi odgovorno. Potpuno je vlast zakazala”, kazao je Borenović.

Najveću odgovornost, kako kaže, snosi vladajuća koalicija na državnom nivou. SNSD je za njega najodgovorniji zašto nema odluke Doma naroda da se ukinu akcize. Ali tvrdi da i drugi, poput distributera moraju objasniti činjenicu, zašto je za tri mjeseca gorivo poskupilo za više od 1,00 KM.

“Kako da se objasni činjenica da se cijena goriva na svjetskom tržištu kretala od 110 do 130 dolara po barelu, a da je cijena litre goriva išla sa 2,60 na sad skoro 3,70 po litru, sa tendencijom da pređe i 4 km ? Kako je moguće da barel poskupi 20% u ovom periodu, a da cijena kod nas skoči za 40 % ? Krajnje je vrijeme i najveća je obaveza, najveći prioritet, da Dom naroda potvrdi odluku iz Predstavničkog doma da se ukinu akcize na pola godine i da se omogući svima da dobiju jeftinije gorivo i zaustavimo ovu lančanu reakciju poskupljenja”, naveo je Borenović.

Kaže da je najgore što vlast sve koristi poigrava se sa povećanjem budžeta.

“Došao je prijedlog budžeta u kojem je predviđeno skoro 80 miliona KM više za javnu potrošnju na nivou institucija BiH. SNSD jedno priča u Narodnoj skupštini, a potpuno drugačije radi u Sarajevu. Tamo priča o vraćanju nadžežnosti, a ovdje u budžetu institucija predviđa za tri institucije, Ministarstvo odbrane, Ministarastvoravosuđa i UIO, skoro 56 miliona KM više. Jasno je da se planira novo zapošljavanje preko 1.000 ljudi, a meni je poznato 1270 ljudi, u institucvijama BiH. Novi bahati odnos prema privilegijama koje imaju”, tvrdi Borenović.

Borenoviću je još jedna činjenica “upala u oko” kada je budžet za 2022. u pitanju.

“Na str. 119 možete naći najinteresantniju rečenicu koja sve demaskira. Jasno se spominje odluka Visokog predstavnika u BiH da se izdvoje sredstva za Opšte izbore. Uputili su prijedlog budžeta u kojem je i jedna od polaznih osnova odluka Visokog predstavnika u BiH, što znači da je Dodik potvrdio Christiana Schmidta kao Visokog predstavnika. Ovo pokazuje demaskiranje i raspakivanje lažnih politika koji jedno pričaju svom narodu, a zvanično rade drugo kroz ove dokumente”, istakao je Borenović.

Na konstataciju pojedinih novinara da se i potpredsjednica njegove stranke Jelena Trivić danas sastaje sa Schmidtom, Borenović kaže da je to čovjek koji može da razriješi mnoge stvari u BiH.

“Schmidt je realnost. On je tu. Vučić je sa Schmidtom razgovarao dva puta, patrijarh Porfirije je razgovarao sa Schmidtom. Cijeli svijet je razgovarao. Ne vidim razlog zašto ne razgovarati. Ja mislim da gospodin Schmidt razgovara sa mnogo ljudi, pa je logično da razgovara sa Jelenom Trivić, kao potpredsjednicom PDP-a”, zaključio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare