Vlasti i sindikat u KS poručuju: Ukidanje ‘pondera II’ u KS značit će nemire

Vijesti 24. jan 202210:02 > 10:44 0 komentara
N1 BiH

Kanton Sarajevo uplaćuje dva puta više poreza o RS, a 57,64% više od ukupnih uplata u FBiH, zbog toga je priča o nepravednoj dodjeli sredstava Kantonu Sarajevo kroz 'ponder II' neutemeljena poručuju iz Skupštine i Vlade KS. Kažu ukidanjem pondera 2 ugrozilo bi se finansiranje za boračku populaciju, sredstva za obrazovanje i policiju. Iz Sindikata, poručuju, dođe li do toga, izaći će na ulice.

“Ukidanje pondera II oduzimanje oko 90 miliona prve godine, te naredne dvije godine po 20 miliona. Ovako političko kažnjavanje dizanjem ruku, bez analize, odraziće se na boračku populaciju, zaposlene u obrazovanju, policiju. Poslijedično će trpiti i realni sektor”, rekao je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Postojeći Zakon, kažu, ima manjkavosti. Ovim prijedlogom narušiće se finansiranje KS, a oni koji ne poštuju zakone i ne vrše uplate, biće nagrađeni.

“KS je najveći generator privrednih uplate indirektnih poreza, dva puta više od RS, a 57, 64% više od ukupnih uplata u FBiH. Ovo je jedan od najbitnijih demanta da KS zakida druge Kantone, te da nepravedno ima ponder 2”, rekao je Okerić.

I ministar finansija KS negira da je ponder 2 nagrada za KS, te da ovakvom raspodjelom sredstava stanovnik KS vrijedi duplo više od stanovnika širom FBiH.

“U ovom trenutku, kao građanin Sarajeva, ne mogu prihvatiti činjenicu da KS bilo kome išta otima ili uzima. KS itekako već sada daje između 80 i 90 miliona KM drugim kantonima, i učestvuje u pokušaju ravnomjernog razvoja FBiH”, rekao je Čičić, dodajući da se zakon treba mijenjati, ali na bazi ekonomskih parametara koji se mogu računati.

Čićič kaže da se prijedlog Zakona “makne” sa dnevng reda Parlamenta FBiH, te da se da šansa radnoj grupi koja je formirana da predloži bolje rješenje ovog zakona, te da nepravda u raspodjeli sredstava postoji.

“Podjela između entiteta se vrši na osnovu krajnje potrošnje. Ali u zadnjih 12 godina nije izvršeno poravnanje. Svake godine RS dobije između 400 i 500 miliona više”, proračun je ministra finansija KS.

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS kažu oni koji podrže ovakvo zaknsko rješenje biće odgovorni ukoliko dođe do građanskog bunta. Prije svaga, kažu, misle, na predstavnike političkih subjekata koji imaju delegate i poslanike u Parlamentu FBiH.

“I da ne kažu za mjesec, dva, tri ili pet, kada se desi ono najgore, socijalni nemiri da nisu krivi. Sjećam se maja kada smo ispred Vlade KS kada sam najavio seriju protesta koji su se završili 2014. godine, ne daj Bože da tako bude i ovaj put, paljevinom institucija”, rekao je Saudin Sivro iz sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Sivro je poručio parlamentarcima da ne dozvole da posvađaju građane i narode.

“Nas u sindikatima ćete napraviti još složnijim. Nemojte misliti da će ovaj sindikat zaustaviti se i prestati tražiti bolje plate. Jedini u KS nastavnici imaju manje plate nego što je to prosjek kantona”, rekao je Sivro.

Na konferenciji za medije obratili su se iz Sindikata MUP-a KS, Osnovnog obrazovanja KS, predstavnici boračke populacije, te osoba sa invaliditetom. Predlagač Nacrta zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine su poslanici iz Kluba SDA u Parlamentu FBiH, na čelu sa Salkom Zildićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!