“Vlasti neće ukinuti akcize, u 2022. uzet će milijardu i po KM više od građana”

Vijesti 01. apr 202218:44 2 komentara
N1

"Vlasti će učiniti sve da akcize ostanu. Za dva mjeseca 2022. imaju 240 miliona KM više sredstava nego 2021. Za godinu dana u 2022. uzet će milijardu i po više od građana nego prošle godine", rekao je za N1 Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.

Istakao je da su objašnjenja vlasti o ukidanju akciza “suluda, bezobrazna i u domenu političkog ludila”.

“Čuli smo do toga da su bitnije penzije nego ukidanje akciza gdje smo na najdirektniji način čuli da se namjenska sredstva ne koriste za puteve i autoputeve već za začepljivanje budžetskih rupa”, rekao je Govedarica u Danu uživo.

Na komentare da je potrebno uraditi opsežnu analizu kako bi se akcize ukinule, kazao je da su to trebali uraditi UIO, vlasti u institucijama BiH i entitetima i da kažu koliko sredstava se “ubralo” i na koji način su potrošena.

“Neće da urade jer ne žele informisati javnost koju su ogromnu količinu novca oporezovali i oteli od građana. Budžet za dva mjeseca ima 240 miliona KM više sredstava nego 2021. Za godinu u 2022. uzet će milijardu i po više nego prošle godine. I očekujete od njih da nešto značajnije urade? Naravno da neće, uradit će sve da akcize ostanu”, rekao je Govedarica.

Istakao je kako je u planu SNSD-a stoji “da će bogati biti još bogatiji ako se smanji PDV na životne namirnice”.

“To je političko ludilo, bahatost i drskost. Njihov cilj je da taj prijedlog obore u Domu naroda, a onda da idu sa svojim zakonom gdje traže nultu stopu i pričati narodu kako hoće to da smanje na nulu i to onda ne izglasaju. Cilj Dodikov i SNSD-a nije da se stopa s pet posto smanji na nultu već da se ne skine sa 17 na pet posto”, zaključio je Govedarica.

Govoreći o tome što poslanici SDS-a, kao ni ostali iz RS nisu prisustovali sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kazao je kako bi njihov ulazak u salu bio besmislen kada nije bilo proste većine vladajućih stranaka.

“Nisam očekivao da se može desiti da nema proste većine koju su definisali SDA – HDZ – SNSD većina. Političke stranke iz RS koje ne čine vlast da su ušle na sjednicu, napravile bi kvorum SNSD i HDZ-u koji su blokirali sjednicu, a mi ne bismo imali 10 ruku da zaustavimo propise koji ne idu u korist RS. Besmislen bi bio ulazak. Zašto su oni to jučer uradili ne znam, treba njih pitati”, rekao je.

Naveo je kako uvijek rade stvari “za koje smatraju da idu u korist građana RS”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare