“Vlastite građane šaljete u bolest, skraćujete im životni vijek”

Vijesti 14. sep 202212:14 0 komentara

"Oni vlastite građane šalju u bolest, skraćuju im životni vijek", poručuje ogorčeno ekonomski stručnjak Draško Aćimović za vrijeme dok prosječna plata u jednom dijelu države iznosi svega 543 KM. S obzirom na nepripremljenost Bosne i Hercegovine, dok je cijeli svijet, kako kaže, u vojnoj ekonomiji, najavljuje dodatna poskupljenja i probleme u oktobru i novembru. Osvrnuo se i na mjere kojih nema, a o kojima se uporno govori. O ukidanju akciza kao potezu od kojeg građani mnogo očekuju nije pohvalno govorio.

“Što se tiče ukidanja akciza, pokazalo se, da je to jedna od najlošijih mjera koja se uopšte u ovim kriznim vremenima negdje primjenila. Primjerice, u Njemačkoj, do prije desetak dana imali su tu mjeru. Njihovi vodeći ekonomisti su rekli da je to najgora mjera koju su napravili do sada – povećala se potrošnja skupih auta, a novac se u državnu kasu nije prilivao”, pojasnio je bh. stručnjak.

Pita se šta će to milion penzionera imati od toga ako pojeftini gorivo ukoliko oni neće imati za osnovne životne potrebe.

Slijede nova poskupljenja

Svijet je sada ušao u vojnu ekonomiju, pojašnjava, a jedna od osnovnih karakteristika ovakve situacije mora biti fokus na brigu o građanstvu.

“A Bosna i Hercegovina nema gasna skladišta, pa će se u oktobru desiti još veća poskupljenja, apsolutno ništa uradili nismo. Nemamo ni rezervi nafte, zavisni smo od drugih država; električnu energiju smo na dugoročne ugovore prodali po ekstremno niskim cijenama”, podsjeća nas Ačimović dodajući da će, prateći ova poskupljenja i prehrana poskupiti ponovo.

Prema njegovim procjenama, dodao je, krajem oktobra i u novembru će uslijediti pravi problemi.

Bolno je, kaže, da neko u 21. vijeku živi od 543 KM – koliko je za prošli mjesec iznosila prosječna plata u FBiH, te je pokrivala svega nešto više od 18 posto troškova života.

“Vi vlastite građane vodite u bolest – vodite ih u bolnice, skraćujete im životni vijek, i to će neko morati plaćati. Zar nije bolje dati odmah ljudima da žive normalno, a novce već imate, jednostavno je”, apeluje ekonomista.

Rast kamatnih stopa: Tražiti od bankara da budu osjećajni je naivno

Povećanje kamata Evropske centralne banke, i najava povećanja kamata i u BiH budi zabrinutost kreditno zaduženih, i to onih koji su birali promjenjivu kamatu. Rast kamata je neminovnost, međutim iz Agencije za bankarstvo FBiH vjeruju da do drastičnog rasta neće doći jer bi on doveo do kraha.

Aćimović ističe da razlog za zabrinutost postoji.

“Tražiti od bankara da budu osjećajni i sa empatijom je naivno. Ipak, bankarski sektor je jedan od najstabilnijih u Bosni i Hercegovini, on sam nije ugrožen. Međutim, imate one industrije koje su u BiH precijenjene, poput automobilske ili tržišta nekretnina. Kamate za one koji nemaju fiksnu će svakako rasti i ovo je upozorenje za sve one koji su htjeli uzeti puno skuplje kredite i kupovati puno skuplje nekretnine”, naglasio je.

Zaključio je kako građani trebaju razmisliti o tome da li da sada uzimaju vozilo ili nekretnine ili čekaju da se njihove cijene spuste, što se, predviđa stručnjak, mora desiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!