Vodi se bitka za svaki glas, niko ne spominje važne teme

Vijesti 25. sep 202221:41 2 komentara
N1

U Bosni i Hercegovini traje bitka za svaki glas. Za fotelju u Predsjedništvu BiH bore se, među ostalima, Željka Cvijanović iz Dodikovog SNSD-a, čelnik najjače bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović i kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora Borjana Krišto.

“Mi smo nekad svi bili jedna nacija pa su nas podijelili i sukobili međusobno. Dakle, mi baštinimo tu ideju možda jedini iskreno i zato ćemo pobijediti”, poručuje Izetbegović.

Mnogi u tome prepoznaju priču o bosanskoj naciji, u čemu Srbi i Hrvati vide opasnost od dominacije većinskih Bošnjaka, piše HRT.

“Bosna i Hercegovina, kako je uspostavljena kao država tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i samo rješenje na principu ustavne jednakopravnosti sva tri naroda, jamče njezinu sigurnost i opstojnost pa i europsku budućnost”, ističe Krišto.

Analitičari kažu kako u predizbornoj kampanji nema govora o važnim životnim temama i problemima u BiH.

“Ne vidim nikakvih konkretnih mjera osim laži koje slušamo o robotima, dronovima, o stotinama tisuća zaposlenih, o tome kako čim dođu na vlast da ćemo ući u Europsku uniju i tako dalje”, smatra Senka Kurt, analitičarka i glavna urednica portala Interview.ba.

Zoran Krešić, analitičar i novinar Večernjeg lista iz Mostara, kaže da u ovoj izbornoj kampanji prednjači Željko Komšić, „koji tako mržnjom prema Hrvatima i Hrvatskoj želi privući što već broj glasova Bošnjaka”.

Kako bi se privukli glasovi, ne biraju se sredstva, od njihove navodne kupnje do emocija. No, Senka Kurt misli da će više kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva poboljšati izglede HNS-ovoj Borjani Krišto.

“Mislim da će se Bošnjaci usmjeriti ili na Izetbegovića ili na Bećirovića i da će s te strane Borjana Krišto imati lakši zadatak”, kazala je.

Hoće li BiH napokon dobiti vlast koja je izraz demokratske volje svih triju konstitutivnih naroda ili će se praksa nametanja političkih predstavnika Hrvatima nastaviti, znat ćemo za tjedan dana. U javnosti i političkim krugovima očekuje se da izmjenom izbornog zakona visoki predstavnik Christian Schmidt kaže zadnju riječ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare