Vodostaji većine rijeka u BiH u porastu, žuto upozorenje u određenim dijelovima

Vijesti 06. dec 202107:53 > 09:37 0 komentara
N1

Nove padavine uzrokovale su porast vodostaja većine rijeka u Bosni i Hercegovini.

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj rijeke Bosne koji je izmjeren u 7 sati jutros u porastu je i iznosi 310 cm, u odnosu na mjerenja u 6 sati kada je vodostaj HS Kakanj na Bosni iznosio 313 cm.

Katastrofalne poplave

Prema mjerenjima u 7 sati vodostaj Save raste u Orašju i Grebnici. Vodostaj rijeke Une na više stanica je uglavnom bez promjena.

Rijeka Vrbas u Gornjem Vakufu i Bugojnu je u porastu, pa tako u Gornjem Vakufu iznosi 29 cm, a u Bugojnu 100 cm.

Također, u Bočacu vodostaj rijeke Vrbas je u porastu, i iznosi 398 cm, dok vodostaj u Banjaluci opada i iznosi 284 cm.

Dobra vijest je da prema mjerenju rijeka Željeznica na Ilidži, gdje su prošli mjesec bile katastrofalne poplave, danas je u padu, odnosno normalnom stanju. Prema mjerenjima vodostaj Željeznice u 6 sati je iznosio 105 cm, dok je u 7 spao na 104 cm.

Mjerodavni iz Civilne zaštite Grada Mostara tokom jučerašnjeg dana obišli su vodotokove i naseljena mjesta uz njih, te konstatirali da su vodotoci svih rijeka povišeni uslijed obilnih padavina, ali i da je trenutno stanje stabilno, odnosno da nema opasnosti od poplava ili ugrožavanja prometnica, stanovništva i materijalnih dobara.

Novi problemi u Vogošći

Zbog obilnijih padavina na području općine Vogošća tokom vikenda došlo je do novih problema na više lokaliteta.

Kako su kazali iz Službe civilne zaštite Općine Vogošća veliki broj poziva upućen je od građana koji su bili ugroženi ili su primijetili opasnost.

Uposlenici Službe civilne zaštite Općine Vogošća i povjerenici odmah po dojavama nastojali su da dođu i na vrijeme spriječe veće štete.

Intervencije su bile u Svrakama IV bb gdje je zbog začepljeno g šahta poplavila garaža i podrum objekta, zatim kod benzinske pumpe „Umax“, izlijevanje vode na magistralni put.

Na lokalitetu Dumača začepljeni propust pročišćen je ručno od strane povjerenika civilne zaštite, dok se u Poturovićima voda izlila na magistralni put.

Općina Vogošća

Također, kod tunela Oštrik voda se izlila na magistralni put, dok je u ulici Barica broj 39. došlo do začepljenja ucjevljenog potoka, te je izvršeno pročepljavanje sa vomom.

U naselju Uglješići došlo je do začepljenja slivnog šahta dok je u naselju Blagovac došlo do zagušenja lokalne kanalizacione mreže iznad firme Medimpex d.o.o.

U naselju Ugorsko došlo je poplave PSC-a u dijelu tehničkog pregleda vozila, te su povjerenici civilne zaštite izvršili ispumpavanje vode sa pumpama.

Kako navode iz Službe civilne zaštite stanje na terenu i dalje se prati.

U narednim danima stalno će se pratiti stanja vodotokova, a posebno vodotoci Bune i Jasenice (koji su oko ili iznad granice vodostaja za redovnu obranu od poplava: 265 cm i 130 cm), te u slučaju pogoršanja vremenskih prilika i stanja vodotoka pravovremeno će se upozoriti nadležne službe i stanovništvo uz vodotoke, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije.

Potencijalno opasno vrijeme

Danas u Bosni i Hercegovini se očekuje oblačno vrijeme. U nizinama će većinom padati kiša ili susnježica. Snijeg je izgledniji od poslijepodnevnih sati. U višim područjima će padati samo snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom ili susnježicom, snijeg od poslijepodnevnih sati i tokom noći na utorak kada će padavine oslabiti. Temperatura zraka između 0 i 3°C.

Danas je upaljen i žuti meteoalarm upaljen na području Trebinja zbog kiše, u Foči i okolini zbog kiše i snijega, a u livanjskom kraju se očekuje jak vjetar.

U planinskim predjelima Foče očekuje se oko 10 centimetara novog snijega.

Za region Livna prognozirani su udari vjetra snage od 40 do 50 kilometara na čas, objavljeno je na sajtu Meteolarma.

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vrijeme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!