Vojin Pavlović: Srpski narod 11. jula ugledao slobodu u Srebrenici

Vijesti 11. jul 202220:38 > 20:39
Izvor: Vojin Pavlović (BIRN BiH)

U Srebrenici večeras će se održati projekcija filma "Zločin protiv Srba: stradanje Srba u srednjem Podrinju". Vojin Pavlović, predsjednik udruženja "Istočna alternativa", koja organizuje projekciju, navodi kako je 11. juli dan kada je ugledana sloboda za srpski narod, javlja reporterka BIRN-a BiH.

Pavlović je predsjednik nacionalističke proruske organizacije koja je u junu prošle godine u Bratuncu organizovala projekciju filma u čast Ratka Mladića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici.

“Film je vezan za isitnite događaje i svjedoke koji su proživjeli torturu od muslimanskih ekstremista i koji su prethodili zločinu koji je Naser Orić činio srpskom narodu”, kaže Pavlović i dodaje da je “što je Orić za Bošnjake, za mene je general Mladić”.

Prema ranijoj najavi, i ovaj film je trebao prikazati Mladića.

U filmu koji se prikazuje navodi se da je Naser Orić pred Sudom u Sarajevu optužen za ubistvo Milutina Miloševića.

Presudom Suda BiH, Orić je oslobođen krivice za ubistva počinjena 1992. godine na području Srebrenice. S njim je bio optužen i Sabahudin Muhić, koji je oslobođen.

Inače, 11. juli obilježava se kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Na današnji dan prije 27 godina vojska i policija bosanskih Srba u nekoliko dana ubila je preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar