Vojni analitičari za N1: Srbija prednjači u naoružavanju vojske

Vijesti 12. apr 202210:46 > 17:15 0 komentara
N1

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu koja je počela krajem februara ove godine promijenila je razmišljnje Zapada i zemalja regiona o modernizaciji postojećih oružanih snaga.

Vojni analitičari Berko Zečević, Jozo Radoš i Vlade Radulović komentarisali su za Novi dan odnose vojnih snaga Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i stanje u Ukrajini u kojoj traje rat.

Evropske zemlje se masovno naoružavaju. Njemačka je nakon mnogo godina izdvojila 100 milijardi za medernizaciju vojnih snaga. Isti je trend je u regionu. Srbija prednjači u naoružavanju.

“Imamo svi pogrešsnu precepciju da se neko naoružava više nego treba. Ovdje u regionu je dogovoren balans snaga. To su oružja potekla od bivse Jugoslovenske narodne armije. Moraju Oružane snage biti modernije, biti obučene. Danas je najnaprednija Srbija, ali ona nije prebacila normu aneksom Dejtnoskog sporazuma koji se odnosi na vojne snage. Onda ide Hrvatska, ali zaostaje za Srbijom. Bosna i Hercegovina ne ulaže u modernizaciju, ali ne što ne želi.  Postoje opstrukcije unutar zemlje da se snage moderniziraju” – kaže Berko Zečević.

Bivši ministar odbrane Hrvatske Jozo Radoš kaže da Hrvatska mora raditi na modernizaciji vojske zbog članstva u NATO-u. Nedavno su od Francuske kupili borbene avione Rafal.

“Radi se o savremenim borbenim zraklopovima. Kupljeni su Rafali od Francuske i Hrvatska je to uradila zbog odbrambeni svrha i nema elemenata da nekoga ugrozi. Kada postoje potencijalna opasnost, a to je danas tako, Hrvatska se mora naoružavati.”

Vlade Radulović iz Srbije kaže da Srbija već nekoliko godina sa Kinom radi na kupovini oružja i radi na razmjeni ideja. “Ovo nije prva takva realizacija saradnje koju Srbija ima sa Kinom. Već su nabavili nekoliko bespilotnih letjelica. Srbija želi uskoro da počne i sama da ih proizvodi. Srbija je nešto ranije pokrenula modernizaciju i cilj je efikasan protuvazdušni sistem. Srbiji je trebao taj segment protuvazdušne borbe.”

O ratu u Ukrajini Zečević kaže da smo vidjeli velesilu Rusiju kako zbog logistike nema zacrtani uspjeh.

“Tu smo vidjeli svega. Tu je problem logistike. Ruska vojska ima dominantu prevlast u naoružanju ali nemaju akdekvatne informacije u djelovanju.”

“Rusija ima oružje kao jednu od temeljnih odrednica u vanjskoj politici. I zato su dominantni. U ratu nema pobjede ako se ne stupi na tlo zemlje koja se želi osvojiti. Tu je najbitniji ljudski faktor. Rusija ima problem sa logistikom i problem je jer je u agresiji i u perspektivi nemaju šansu za uspjeh” – kaže Radoš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!