Von der Leyen podržala Macronovu ideju “Evropske političke zajednice”

Vijesti 14. sep 202211:11 0 komentara
REUTERS/Francois Lenoir

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danas na plenarnoj sjednici u Evropskom parlamentu podržala ideju o evropskoj političkoj zajednici koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, javlja European Western Balkans (EWB).

Von der Leyen je rekla je ovo trenutak da EU razmisli o snazi svoje demokratije i okupi svoje partnere, uključujući onih koji su krenuli na put ka EU.

“Želim da ljudi Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije znaju: Vi ste dio naše porodice, vaša budućnost je u našoj Uniji, a naša Unija nije potpuna bez vas”, istakla je.

Kako navodi EWB, izjavila je da Evropska komisija podržava ideju o evropskoj političkoj zajednici koju je pokrenuo francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Trebali bi nastojati da proširimo ovo jezgro demokratija. Najhitniji način za to je produbljivanje naših veza i jačanje demokratije. To počinje od onih zemalja koje su na putu ka EU,” podcrtala je.

Von der Leyen je na plenarnoj sjednici govorila i o ratu u Ukrajini, te je najavila je da će danas otputovati u tu zemlju kako bi razgovarala o pitanju jedinstvenog tržišta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Također je najavila da će biti izdvojeno 100 miliona eura za obnovu bombardovanih škola u Ukrajini.

“Pred nama je dug put. Obnova Ukrajine će zahtijevati ogromna sredstva, napor će vjerovatno koštati nekoliko stotina milijardi dolara”, rekla je Von der Leyen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!