Vraćanje nadležnosti RS: Odlučeno – u petak, u podne

Vijesti 07. dec 202119:36 2 komentara
Milorad Dodik (N1)

Narodna skupština Republike Srpske u petak će raspravljati o vraćanju nadležnosti. Termin posebne sjednice dolazi u danu kada i informacija da se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine interesuje za određene detalje o sjednici kada je izmjenjen Zakon o Agenciji za lijekove Republike Srpske. Iako nema potvrde iz Tužilaštva pojedini mediji pišu da je formiran predmet zbog “ruženja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.”

Pojačane diplomatske aktivnosti i na istoku i na zapadu, ali i u Bosni i Hercegovini, priče o sankcijama, bojaznima od dodatne eskalacije krize – uprkos svemu Milorad Dodik nastavlja najavljeno. Povlači saglasnost, poručuje iz Beograda, odakle objašnjava kako bi njegova ideja funkcionisala na primjeru Oružanih snaga…

“Mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dajemo im neki rok da žive još. Ukoliko ne bude za to bilo spremnosti već je napisan novi zakon o vojsci Republike Srpske i novi zakon o demilitarizaciji Republike Srpske. Sad trebamo tu odlučivati sa ljudima koji imaju strateške sposobnosti o tome šta odlučivati”.

A dok je Dodik najavljivao o čemu će se odlučivati, Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučivao je o terminu posebne sjednice o vraćanju nadležnosti i odlučio – biće u petak u podne, Dodik će imati sat vremena za obraćanje, a ostali lideri stranaka deset minuta, ako to zatraže.

“Očekujem da ćemo u ovoj sjednici pokazati jedinstvo, jasan stav Republike Srpske i da ćemo iz te sjednice izaći jedinstveni”, poručuje Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Ako je suditi po ranijim, ali i današnjim izjavama od jedinstva nema ništa. Vlast i opozicija nisu saglasni niti o dnevnom redu, niti o ideji da se četiri informacije o prenosu nadležnosti i deklaracija o ustavnim principima objedine u jednu tačku dnevnog reda.

“To nije parlamentaran rad. To je pokazatelj da SNSD u stvari ne želi ono što je rekao već jednostavno fingira. Želi na svaki način da zadrži vlast u Republici Srpskoj”, Duško Ivić, Klub Poslanika DNS.

Sličan stav opozicija je imala i kada se u Narodnoj skupštini odlučivalo o uspostavljanju agencije za lijekove Republike Srpske. A baš ta sjednica predmet je Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje je od Narodne skupštine zatražilo određene informacije. Interesantno, uvodničar tada nije bio Milorad Dodik, iako je idejni tvorac priče o “vraćanju nadležnosti”, već ministar zdravlja Alen Šeranić. Da se tužilaštvo interesovalo potvrdio je potpredsjednik Skupštine Denis Šulić, na kojeg je predsjednik Nedeljko Čubrilović zbog bolesti prenio nadležnosti gotovo istovremeno kada je stigao upit tužilaštva. Kada se Čubrilović vraća na dužnost? Šulić kaže, možda u petak, možda samo naglasanje, ali vjerovatnije tek u utorak.

“Inače osim o posebnoj sjednici o vraćanju nadležnosti, kolegijum se izjašnjavao i o posebnoj sjednici o budžetu Republike Srpske za narednu godinu. Ona će biti održana u utorak. Interesantno u budžetu nisu predviđena sredstva za vojsku ili indirektne poreze”, ističe Mladen Vujinović.

Sredstva nisu predviđena, ali jesu određene rezerve na određenim pozicijama, kako to kaže ministarka finansija Zora Vidović.

“To između ostalog odgovara na pitanje koliko je sve ovo o čemu govorimo ozbiljno, odnosno koliko je pitanje nečije političke strategije i nečije taktike”, ocjenjuje Perica Bundalo, Klub poslanika PDP.

“To je još jedna činjenica koja govori da je sve ovo politička igra, politička farsa. Vlada da ima namjeru da vrati oduzete nadležnosti Republike Srpske planirala bi sredstva u budžetu”, dodaje Nedeljko Glamočak, Klub poslanika SDS.

Opozicija će biti pod lupom. Kako god se postave u petak za jedne će biti izdajnici Republike Srpske, za druge sjena SNSD. A njihova taktika za petak još nije poznata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare