Vranić: Danas spisak svih ordinacija koje u KS nemaju verificirane aparate

Novi dan 15. nov 202109:49 > 14:00 2 komentara
N1

Slučaj djevojčice Džene Gadžun koja je jučer preminula nakon operacije očnog kapka u jednoj privatnoj ordinaciji, pogodila je javnost i otvorila brojna pitanja. U Novom danu na N1 jutros su gostovali Haris Vranić, ministar zdravstva KS i Zoran Karlović, dr. med, voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar.

Vranić je na početku razgovora kazao da je ovaj nemili događaj pokazao kakav je sistem.

“Sve smo poduzeli”

Osvrnuo se i na to da je građanstvo očekivalo njegovu reakciju, kazavši da je odmah reagovao što je u njegovoj ingerenciji.

“Uputio sam inspekciju. Tražio sam rješenja koja su izdata za otvaranje tih spornih ordinacija ili poliklinika, da vidim sa kojom djelatnošću su dobili rješenja da se mogu baviti. Također sam odmah uputio dopis prema Ljekarskoj komori da vidim da li su ljekari koji su operisali rahmetli djevojčicu imali licencu za rad. Ponudili smo PCR testove roditeljima i smještaj. Na žalost bio je tragičan ishod. Mi smo sve poduzeli“, naveo je Vranić.

Karlović je istaknuo da pored stručnog zvanja, iskustvo je uvijet za dobro liječenje, uz pouzdanu opremu sa kojom se raspolaže.

“Mi u intenzivnom liječenju kasnimo za nekim srednje evropskim podučjima. Jedinica intenzivnog liječenja je jedni ispravan put razvoja i jačanja, ne samo u kirurškom djelu neko i u nekirurškim disciplinama. Isti ti ljudi koji rade u privatnim ordinacija, a rade i u javnim, mi ne smijemo nikada dovesti u pitanje stručnost tih ljudi, a isto tako stvaramo jedan prostor za nepovjerenje djelatnicima, a i zdravstvenom sustavu BiH”, kazao je Karlović.

Dodao je da i samo vađenje zuba imas svoje komplikacije.

“Svako davanje opće anestezije i davanje drugih lijekova mogli bi podijeliti u tri cjeline – komplikacije, kirurški tretman i anesteziološki postupak. Anestezija u našim područjima je jedina grana koja je u tehnološkom razvoju visoko sofisticirana, tako da je dosta nepoznata”, istaknuo je, dodavši:

“Kolegu koji je radio ovo poznajem, ne poznajem operatere, ali sigurno da jednim objektivnim pregledom sve što se događalo može se vidjeti šta je dovelo do ovog stanja. Žao mi je i njih sami, jer niko ne voli negativan ishod“, istaknuo je Karlović.

Mnoge zdravstvene ustanove nemaju verificirane aparate

Vranić je rekao da ako neko misli da može za devet mjeseci promijeniti nakaradni sistem koji se gradio godinama, onda je u velikoj zabludi. Zdravstvene reforme svugdje u svijetu su najduže, napomenuo je.

“Ovo što se desilo u ovoj privatnoj ordinaciji pokazalo je svu manjkavost ovog sistem”, rekao je.

Zbog čega odluka da postoji kantonalni nivoi licence, upitali smo.

“Ako je završio neko fakultet u Mostaru, ne vidim razlog da ne može da radi u Širokom Brijegu, Brčkom, Banjaluci i Sarajevu, ali tako je napravljeno, federalne zakone mi ne možemo da mijenjamo sa kantonalnog nivoa. Ne mogu ulaziti u kavlifikaciju da li je to krivično djelo, ali u svakom slučaju je prekršaj”, istaknuo je.

Istaknuo je i da mnoge javne zdravstvene ustanove nemaju verificirane aparate.

“Primjer je bolnica u Mostaru, ni jedan aparat nikada nije verificiran, jednostavno nisu dozvolili agenciji da dođe i verificira aparate. Takvih ima koliko god hoćete”, rekao je.

Najavio je i da bi danas trebao biti spisak na njegovom stolu svih ordinacija koje u KS nemaju verificirane aparate.

“Danas ćemo saznati“, rekao je Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare