Vranić: Građani se iz nekog razloga ne žele vakcinisati

Vijesti 09. aug 202111:35 > 13:04 0 komentara
FENA

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo danas je na Skupštini ocijenio da je epidemiološka situacija u ovom kantonu stabilna, ali je izrazio nezadovoljstvo malim brojem vakcinisanih građana.

“Broj testiranih se kreće od 500 do 800 dnevno, a broj pozitivnih u posljednjih sedam dana od šest do 25. Trenutno je hospitalizovano 35 pacijenata, ali nijedan nema težu kliničku sliku”, kazao je Vranić.

Također je istakao da se trenutno pripremaju za nadolazeći četvrti val, iako se nada da ga neće biti.

“Oko 72 posto građana koji imaju više od 65 godina su vakcinisani, ali je odziv mlađih osoba vrlo mali i pozivam ih da se što prije vakcinišu”, naglasio je Vranić.

Pojasnio je da je vakcina AstraZeneca veoma efikasna, te da ne shvata zašto je građani ne žele.

Zastupnici Skupštine KS su predložili da KS više ne prima donacije dok se ne potroše sve zalihe te su predložili da se građanima dodjeljuju i određene stimulacije za vakcinisanje ili da se uključi neka marketinška agencija za promociju vakcinisanja.

Vranić je istakao da vakcinacija nije obavezna i da je promocija zakazala u cijelom svijetu.

“Stanovništvo nije raspoloženo za vakcinaciju iz nekih razloga i to zahtijevu dublju analizu. Srbija je davala novac, Crne Gora vaučere, ali ni takvi poticaji nisu dali rezultate”, poručio je Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!