Vranić: Izetbegović vratila rad u zakonske okvire

Vijesti 20. maj 202112:33 1 komentar
Služba za protokol i press Kantona Sarajevo

Mladi ljekari, koji su u toku pandemije bili angažovani na Covid odjelima sarajevskih bolnica ne mogu biti angažovani u bolnicama, poručio je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, uz obrazloženje da posao mogu tražiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tj. domovima zdravlja.

“Ti mladi ljekari po zakonu ne mogu, niti će, evo ja im odmah kažem, niti će moći ikada se zaposliti u bolničkim kapacitetima”, kaže ministar.

Zakon, kaže Vranić, ne poznaje u bolničkim kapacitetima primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Kada je došla direktorica Kliničkog centra, ja ne podržavam, ali podržavam mnoge stvari koje je ona uradila, a koje su apsolutno ispravne. Ona je vratila u zakonske okvire, i svi koji su bili tzv. sekundarci, ljekari opšte prakse, su bili otpušteni iz Kliničkog centra jer zakonski ne mogu raditi, nemate u sistematizaciji niti jednog radnog mjesta koji može biti u bolnici”, rekao je ministar Haris Vranić dodajući, da je bolnica sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Vranić dodaje da u bolnicama nema ambulante primarne zdravstvene zaštite, te pita, šta će onda tu raditi ljekar opšte prakse, uz zaključak-ništa, zbog čega, kaže Vranić, mladi ljekari angažovani u toku pandemije, treba da idu prema nivou Domova zdravlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare