Vranić najavio: Očekujem pokretanje disciplinskog postupka

Vijesti 20. maj 202113:23 0 komentara
Vlada KS

Povodom određenih nepravilnosti koje su se pojavile u procesu vakcinacije građana Kantona Sarajevo u dvorani Zetra, ministar zdravstva KS Haris Vranić i koordinator za vakcinaciju Ademir Spahić održali su danas vanrednu pres-konferenciju. Upućen je apel našim sugrađanima da ne dolaze na vakcinaciju bez poziva, jer zbog nedostajućeg broja doza neće biti vakcinisani.

“Mi vakcine dobivamo iz donacija, praktično na kapaljku, i one su u ograničenom broju. Jedine vakcine koje nismo dobili su Sputnjik i Moderna. Nedavno je u Kanton Sarajevo stigla pošiljka od 6.750 doza Pfizer vakcina, i građani iz nekog razloga daju prioritet ovoj vrsti vakcine. Svi žele da se vakcinišu sa Pfizer vakcinom, ali to je nemoguće uraditi zbog ograničenog broja. U kategoriji 65+ građana koji su druga prioritetna grupa i koji se sada vakcinišu ima oko 72.000 građana, a ostalo je da se vakciniše još 50.000”, rekao je ministar Vranić.

Kada su u pitanju gužve koje su se proteklih dana stvorile ispred Zetre, ministar Vranić istakao je da proces imunizacije na vakcinalnim punktovima protiče bez ikakvih zastoja i problema, te da svi koji uđu odmah budu vakcinisani i nakon postvakcinalnog perioda napuštaju dvoranu. Problem je nastao jer se građani samoinicijativno javljaju na vakcinaciju, bez da su prethodno pozvani.

“Građani koji putem SMS ili Viber poruke nisu dobili verifikaciju i termin za vakcinaciju, ne mogu biti vakcinisani. Softver Zavoda zdravstvenog osiguranja KS je prvog dana nastavka imunizacije napravio veliki problem. Na sastanku smo se dogovorili da će vakcinacija početi u 11.30, jer se radi sa Pfizerovim vakcinama koje trebaju da dođu iz Mostara, a one imaju poseban režim hladnog procesa. Potrebno je sačekati dva sata da se vakcina pripremi, kako bi se mogla aplicirati. Međutim, ZZO je poslao pozive građanima da dođu u 8 ujutro. To je ogroman propust. Nisam zadovoljan kako funkcioniše ovaj softver i u narednom periodu ćemo evaluirati šta je sve urađeno i koliko je plaćen taj softver, a da praktično nismo završili informatizaciju koja traje već više od 10 godina. Ona podrazumijeva uvezivanje 14 zdravstvenih ustanova u KS”, rekao je ministar Vranić.

On je naglasio da je e ostalo još 800 Pfizer vakcina, te da je juče oboren rekord kada je vakcinisano 3.303 građana Kantona Sarajevo.

Govorio je i o zloupotrebama kada su vakcinisane kategorije stanovništva koje nisu predviđene za to. Rekao je da je otkrive n o ko su osobe koje su to radile, te da će spisak biti upućen menadžmentima zdravstvenih ustanova koji su ih delegirali za vakcinaciju, te se prema tim radnicima očekuje pokretanje disciplinskog postupka.

“Očekujem pokretanje disciplinskog postupka, a svi koji se ponovo budu bavili ovim stvarima, neka budu sigurni da rizikuju otkaz s posla”, poručio je ministar Vranić.

Koordinator Spahić rekao je da je jučer ZZO pozvao oko 1.500 ljudi, a da je u produženom radnom vremenu vakcinisano više od 3.000.

“Očigledno je da dolaze i oni koji nisu pozvani. Strašan je pritisak na zdravstvene radnike koji se vrijeđaju, kojima se prijeti. Zbog toga ćemo morati angažovati zaštitarsku agenciju. Danas je na vakcinaciju pozvano 800 naših sugrađana, među kojima su i hemodijalizni pacijenti kojih ima oko 150, pacijenti koji su na peritonealnoj dijalizi kojih ima 16, te 35 transplantiranih pacijenata. Za sutra je predviđena vakcinacija 200 uposlenika Apoteka Sarajevo i 130 uposlenika privatnih apoteka. Apelujem na građane da ne dolaze nenajavljeni, jer nemamo dovoljan broj doza da bi sve vakcinisali”, rekao je Spahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!